Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadsmarknaden är mättad på västra åstranden: "Allt som byggs blir sålt, men det tar längre tid"

Från 2018
Trafik på större gata.
Bildtext Västra åstranden är ett eftertraktat bostadsområde.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Västra åstranden i Borgå utvecklas i hög takt. Tidigare var intresset för nybyggda bostäder i området enormt, men då att allt fler hus stiger upp som svampar ur jorden så blir det svårare att få bostäderna sålda.

Pia Bonnevier-Nyqvist har reserverat en bostad i Asunto Oy Porvoon Nougat, ett våningshus som ska byggas på Alexandersbågen på västra åstranden i Borgå.

Enligt den ursprungliga planen skulle huset börja byggas i juni, och Bonnevier-Nyqvist såg fram emot att få flytta in nästa sommar.

I början av september fick hon ändå ett meddelande om att byggstarten kommer att skjutas upp, eftersom det är för få som har förhandsreserverat en bostad.

- Det stod att byggandet ska påbörjas i oktober i stället. Minst hälften av bostäderna borde vara reserverade på förhand innan man kan börja bygga huset.

För många att välja mellan

Porvoon Nougat byggs av Pohjola Rakennus, och byggprojektet presenteras på deras webbsida.

Där kan man se hur många av lägenheterna som är reserverade och hur många som ännu är till salu. På måndagseftermiddagen visade nätsidan att endast 4 av de 29 lägenheterna var reserverade.

Senast i början av augusti skrev tidningen Östnyland att intresset för nybyggda bostäder på västra åstranden är enormt. Plötsligt verkar de inte gå åt mer.

Enligt försäljningschef Sari Lähde på Pohjola Rakennus beror det låga intresset helt enkelt på att det finns allt fler nybyggen att välja mellan.

Prismässigt anser hon att Porvoon Nougat nog ligger bra till, och hon tror att försäljningen kommer att börja gå bättre nu mot hösten.

Västra åstranden i borgå
Bildtext Västra åstranden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fastighetsmäklare Mikael Strömfors från Aktias fastighetsförmedling i Borgå håller med.

- Allt som byggs blir sålt men det tar längre tid. Området är fortfarande eftertraktat, men marknaden börjar vara mättad, säger Strömfors.

Han är ändå glad över utvecklingen på området.

- Västra åstranden är inte längre en förort, utan börjar vara en stadsdel med all den service som hör till.

Diskussion om artikeln