Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Plåtskador efter krock med vitsvanshjort ökar - försäkringsersättningarna har fördubblats på tio år

Från 2018
Uppdaterad 19.09.2018 10:00.
Vitsvanshjort.
Bild: Mostphotos / Esa Lähteenmäki

Under 2010-talet har ersättningarna för skador vid viltkrockar fördubblats, både i antal och vad gäller den totala summan. Det är uttryckligen de lindriga krockarna som ökar.

Vid försäkringsenheten på finanskoncernen OP ser man ett direkt orsakssammanhang mellan den växande vitsvanshjortstammen och antalet viltolyckor.

Många bilister vittnar om att de allt oftare ser vitsvanshjortar längs vägarna och siffrorna från försäkringsbolagen bekräftar det här.

Hjortar står på en åker omgiven av gula blommor, det är en rapsodling. Det är fyra hjortar - tre av dem har horn. En hoppar bort och dess vita svans syns.
Bildtext Vitsvanshjorten breder ut sig i bland annat Nyland och sydvästra Finland.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Vitsvanshjorten finns mest i Nyland och Egentliga Finland. Stammen breder ut sig över ett större område och antalet djur ökar också.

OP klumpar visserligen ihop alla bilkollisioner med djur i en och samma statistik. Men enhetschef Mikko Pöyhönen vid OP konstaterar att det uttryckligen är de lättare krockarna utan personskador som ökar.

Hjortkrockar leder sällan till personskador

När man krockar med en stor och tung älg resulterar det oftare i personskador av varierande allvarlighetsgrad.

En hjortkrock däremot är oftast en lindrig krock med endast plåtskador som följd. Människor får vanligtvis endast lindriga skador eller inga skador alls.

Därför har också polisen slutat rycka ut till olycksplatsen vid hjortkrockar.

Trenden är tydlig. Försäkringsbolaget If betalade år 2010 ut 2,4 miljoner euro i ersättningar för viltolyckor. År 2017 var summan 5,2 miljoner; alltså mer än dubbelt så stor.

På OP var summan nästan 11 miljoner euro i fjol. Antalet viltkrockar som ersattes hade då fördubblats under 2010-talet.

Den obligatoriska trafikförsäkringen som alla bilister betalar ersätter personskador vid en viltkrock.

Vill man försäkra själva bilen måste man ta den frivilliga så kallade kaskoförsäkringen. Där finns skydd mot viltolyckor som en tilläggstjänst, och det skyddet tar nästan alla som har en kaskoförsäkring.

En del försäkringsbolag har olika skydd för olika slags viltkrockar och andra klumpar ihop dem.

Plåtskadorna kan bli en dyr affär

En majoritet av de finländska bilförarna har den frivilliga försäkringen. Det är främst riktigt unga bilister som skippar den för att spara pengar.

Den andra kategorin bilister som nöjer sig med den obligatoriska försäkringen är de som har bilar som är äldre än 15 år.

Plåtskadorna vid en hjortkrock kan bli en dyr affär. Enligt OP:s beräkningar kostar reparationen i snitt 3000 euro.

Diskussion om artikeln