Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ishockeyn lever i en dubbelvärld – ”Koden bestämmer hur man ska agera”

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 09:45.
Slagsmål mellan Marko Anttila (Jokerit) och Pavel Dedunov (Amur Habarovsk).
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Våldet och machokulturen lever kvar inom ishockeyn. Yle Sportens podd vill se en kulturförändring. Alla vet vad som gäller och dit hör slagsmålen, man blir mörkrädd, slår Antti Koivukangas fast.

Diskussionen tar avstamp i Mika Kortelainens uttalande förra veckan. Ishockeylejonens lagledare konstaterade i direktsändning i tv att JYP borde hämnas på en motståndare genom att slå honom på käften så att han får hjärnskakning.

Avsnitt 26: Om ishockeyns machokultur med Filip Saxén från Hbl

53:41

Filip Saxén, som är veckans poddgäst, anser att Kortelainens kommentar inte är acceptabel. Han skrev en kolumn kring temat i HBL i förra veckan.

– Man ser våldet som något positivt inom ishockeyn. Det finns väl inget annat område i samhället där det anses vara okej, säger Saxén i podden.

Antti Koivukangas konstaterar att ishockeyn lever i en dubbelvärld. Det finns ett regelverk som alla ska följa, men så finns det en kod, som bestämmer hur man egentligen ska agera.

– Det är outtalat men alla vet vad som gäller och dit hör slagsmålen. Parallellt med regelverket finns en kultur som säger att det är okej, det hör till sporten. Man blir mörkrädd , säger han.

”Män ska vara män”

Podden slår också fast att Kortelainens utlåtande inte kan avfärdas som en isolerad lapsus. Snarare är den ett tecken på att machokulturen fortfarande frodas inom ishockeyn.

– Inom hockeyn, om någonstans, heter det att ”män ska vara män”. Sporten är inte en isolerad värld där det är okej att bete sig på ett annat sätt än du skulle göra ute på gatan. Hockeyfolket lever i en tro att de lever i en egen värld där vi styr och lägger upp egna normer, säger Saxén.

Chriso Vuojärvi påminner i sammanhanget att man inte ska måla en nattsvart bild av livet i omklädningsrummen.

– I många fall är de oerhört inkluderande miljöer, där man inte bryr sig om hudfärg, bakgrund eller språk. Det är övertrampen som man borde komma åt.

Jämlikare tennisvärld efterlyses

Podden behandlar den här veckan också IFK Mariehamns trångmål i fotbollsligan, formstarka Teemu Pukkis framtidsutsikter och Emil Ruusuvuoris chanser att nå topp 100 på världsrankingen i tennis.

I de frågorna går åsikterna isär inom panelen. Däremot är man överens om att kvinnor och män borde spela matcher enligt samma setsystem i Grand Slam-turneringar i tennis.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln