Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnvaktshjälp kan få fler att komma på föräldramöten, tror föräldrar i Vasa

Från 2018
Uppdaterad 18.09.2018 11:22.
Peter Stolpe och Paula Huusko är föräldrar till Alma, 4 som går i Gustavsborgs daghem och Lydia som går i ettan i Gerby skola.
Bildtext Peter Stolpe och Paula Huusko är föräldrar till Alma, 4 som går i Gustavsborgs daghem och Lydia som går i ettan i Gerby skola.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Peter Stolpe och Paula Huusko har en bra kontakt med personalen på dottern Almas dagis och de går gärna på föräldramöten. Men alla föräldrar är inte lika delaktiga. Hem och Skola vill hitta fler sätt att engagera föräldrar.

Utanför Gustavsborgs daghem i Vasa träffar vi Peter Stolpe som den här morgonen skjutsar 4-åriga Alma tillsammans med sambon Paula Huusko. Han tycker att han har en bra kontakt med personalen på dotterns dagis.

- Jag känner mig jättedelaktig och försöker vara med så mycket som möjligt. Det känns viktigt att man får en bra kontakt med personalen och att de berättar hur dagen har gått och om det är något speciellt.

Expertföreläsning om uppfostran

Sambon Paula Huusko instämmer. Hon var ordförande i dagisets föräldrakommitté förra året och missar aldrig ett föräldramöte.

- Nu senast då vi hade föräldramöte så hade vi en föreläsning innan, om att sätta gränser för sitt barn. Det var ett jättebra koncept. Det skulle jag rekommendera alla daghem.

Föräldramöte i Kvarnbackens skola i Borgå 31.01.11
Bildtext Hösten innebär föräldramötestider för alla som har barn i dagis eller skola. Det är viktigt för barnens trivsel att kontakten mellan föräldrar och pedagoger är bra
Bild: YLE/Stefan Härus

Också Peter Stolpe tycker att det känns bra med föräldramöten. Inte för ofta men en eller två gånger per säsong.

Han tycker att det är viktigt att man funderar på tiderna för mötena och han tror att barnpassning skulle vara en stor hjälp för många.

- Många barn har ensamstående föräldrar och har kanske svårt att få ihop det, så då skulle det vara bra att ha någon aktivitet för barn samtidigt som föräldramötet.

Ingen blir utan information

På Gustavsborgs daghem är man medveten om barnfamiljers realitet och har förståelse för att alla inte kan komma på föräldramöten.

- Vi hoppas att alla vill komma men ibland hittar man kanske inte barnvakt eller så har man något annat som man prioriterar just den dagen, säger daghemsföreståndaren Hanna Valkeinen.

Hanna Valkeinen, daghemsföreståndare för Gustavsborgs daghem i Vasa.
Bildtext Hanna Valkeinen
Bild: Yle/Jukka Tyni

På föräldramötet som hölls förra veckan var det ett varierande deltagande.

- I vissa grupper kom nästan alla föräldrar. I andra grupper var det hälften eller lite mer. Vi brukar göra så att de som inte har möjlighet att komma får en skriftlig version av det vi har diskuterat, så de blir inte utan information ändå.

Nya modeller för föräldrasamarbete

Förbundet Hem och Skola jobbar som bäst med ett projekt för att hitta nya modeller för samverkan mellan föräldrar, skola och daghem.

Behovet är stort och nu söker förbundet pilotskolor och daghem i Österbotten.

- Vi vet att intresset är stort bland både daghem och skolor att utarbeta metoder för hur man på bästa sätt kan stöda föräldrarna, säger Petra Högnäs, projektledare för det treåriga projektet Varje förälder är en resurs för sitt barn.

Petra Högnäs, projektledare för Hem och skolas projekt Varje förälder är en resurs för sitt barn.
Bildtext Petra Högnäs
Bild: Yle/Jukka Tyni

Forskningen visar att föräldrarnas delaktighet och engagemang entydigt främjar inte bara barnens lärande utan också deras trivsel.

Petra Högnäs säger att det finns en mängd olika alternativ att engagera föräldrar och en del skolor har redan infört alternativ till de traditionella föräldramötena.

- Det finns till exempel skolor som enskilt träffar varje förälder och etablerar en god kontakt. Om det sedan uppstår problem har man redan etablerat kontakt och då är det lättare att fortsätta samarbeta.

Kontakt när barnen förs och hämtas

På Gustavsborgs daghem poängterar man att föräldrasamarbete är viktigt varje dag.

dagishylla med teckningar på väggen.
Bild: Yle/Jukka Tyni

- Den allra viktigare kontakten är när barnen förs och hämtas. När föräldrarna kommer på morgonen är det jätteviktigt att de berättar om det är något speciellt. Om barnen har sovit dåligt på natten eller inte ätit morgonmål hemma så vill vi veta det.

- Och när barnen hämtas pratar personalen med föräldrarna om hur dagen har varit och lite om vad vi har gjort, säger Hanna Valkeinen.

Ett bra föräldramöte tycker Valkeinen är ett tillfälle där man både informerar om verksamheten och där föräldrarna också deltar.

- De får gärna ställa frågor och berätta vad de tycker är viktigt. Vi är med deras barn många timmar varje dag. De får ifrågasätta oss och diskutera värdegrunder. Vi berättar jättegärna varför vi gör på ett visst sätt.

Tidsbrist ett problem för föräldrar

Peter Stolpe tycker att det är bra att man funderar på alternativ till föräldramöten, men han tycker att föräldramötena fortsättningsvis är ett forum som behövs.

dagisteckning
Bild: Yle/Jukka Tyni

En utmaning som ofta lyfts fram nationellt är att få fler pappor delaktiga i samarbetet med skolor och daghem. För det finns inga enkla lösningar, konstaterar Stolpe.

- Papporna tänker väl ganska långt som mammorna. Tiden tar slut. Om man hittar på något mirakelrecept hur man ska få mera tid så är det det som skulle gälla.

Diskussion om artikeln