Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryskt militärplan med 14 ombord försvann i Syrien - kan ha skjutits ner av syrierna av misstag

Från 2018
Uppdaterad 18.09.2018 07:33.
Fyra israeliska F-16 plan angrep på måndag kväll den syriska provinsen Latakia, samtidigt som ett ryskt militärplan försvann ur radarn över Medelhavet
Bildtext Fyra israeliska F-16 plan angrep på måndag kväll den syriska provinsen Latakia, samtidigt som ett ryskt militärplan försvann över Medelhavet.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

I Syrien har ett ryskt militärplan med 14 besättningsmän och soldater ombord, försvunnit över den syriska Medelhavskusten.

- Kontakten förlorades med besättningen på ett IL-20 plan över Medelhavet, då planet var på väg tillbaka till flygbasen Khmeimim, uppger det ryska försvarsministeriet.

Planets öde är okänt, enligt ministeriet som offentliggjorde nyheten via ryska nyhetsbyråer.

Ryska enheter från Khmeimin, spanar nu efter planet som försvann ur radarn 35 kilometer utanför kusten samtidigt som Israel angrep Syrien med missiler.

- Planet försvann vid elvatiden på kvällen, samtidigt som det syriska luftvärnet slog tillbaka israeliska missilattacker, uppger den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Det syriska luftvärnet försvarade sig mot de israeliska angreppen och det anses möjligt att syrierna sköt ner det ryska planet av misstag, men det lär också ha funnits ett franskt örlogsfartyg i närheten, enligt Moskva.

- Den ryska flygkontrollen upptäckte samtidigt att missiler avfyrades från den franska fregatten Auvergne, som befann sig i området, uppger försvarsministeriet.

Frankrike avvisar bestämt alla antydningar om att det skulle vara skyldigt.

- Den franska försvarsmakten förnekar all inblandning i attacken, säger en anonym fransk armétalesman.

Den syriska regeringen har inte ännu kommenterat händelserna på något sätt, medan israelerna säger att de inte har för vana att kommentera dylika incidenter.

Rysslands president Vladimir Putin besökte den ryska flygbasen i Khemimim i Syrien år 2017
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin besökte den ryska flygbasen i Khemimim i Syrien år 2017
Bild: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

USA: Syrierna sköt ner planet

Det är oklart om Frankrike samarbetade med Israel, men fyra israeliska jaktplan av typen F-16 angrep sent på måndag kväll olika syriska mål i kustprovinsen Latakia.

Provinsen hör till president Bashar al-Assads och den styrande alawitiska minoritetens starkaste fästen i Syrien och den har tills vidare inte drabbats av kriget i samma grad som de flesta andra provinserna i Syrien.

Den amerikanska tv-kanalen CNN som citerar försvarskällor i Pentagon, tror att det var syriska luftvärnsbatterier som sköt ner planet. En talesman försvarsministeriet Pentagon försäkrar att USA inte har något med incidenten att göra.

- Missilerna avfyrades inte av USA:s militär och vi har inget annat att säga i det här skedet, försäkrar Pentagon.

Om planet sköts ned och alla ombord omkom, så skulle det här vara den tredje värsta förlusten för det ryska flygvapnet i Syrien.

År 2016 störtade ett transportplan på väg hem från Syrien med 92 personer ombord som alla omkom. Passagerarna tillhörde Röda arméns kör och orkester och de flesta dödsoffren var sångare, dansare och musiker, som hade uppträtt i Syrien.

I mars i år omkom alla 39 personer ombord, då ett militärt transportplan störtade då det skulle landa på flygbasen Khmeimin, som ligger i Latakia.

Diskussion om artikeln