Motion är svårt att måtta in i ett hektiskt livspussel – därför får de som jobbar för Kaitsu Vuorio motionera på arbetstid 6 gånger i veckan
Motion är viktigt, men då livspusslet är hektiskt kan det vara svårt att hitta tid för den. Också arbetsgivaren kan stöda din motion så att det ska bli lättare att leva hälsosamt och orka bättre.
- Många har blivit inspirerade av att träna här på jobbet. Till exempel for många på vandringsresor under sommaren då de hade börjat motionera här på jobbet, berättar Kaitsu Vuorio, vd på företaget Vihannespörssi.
Det vanligaste sättet för arbetsgivare är att stöda motion med motionssedlar, men på vissa arbetsplatser ordnas också gemensam motion. En del låter till och med arbetstagarna träna på arbetstid.
Vihannespörssi är ett bolag som har satsat stort på att stöda arbetstagarnas motion. I Helsingfors ordnar arbetsgivaren ledda timmar sex gånger i veckan - dit arbetstagarna kan gå och träna på arbetstid.
Vd Kaitsu Vuorio berättar att många har börjat motionera mera också på fritiden tack vare att de har börjat träna på jobbet.
Vi har mindre sjukfrånvaro än andra företag i samma storleksklass
― Kaitsu Vuorio
Vuorio tror också att stödet för motion märks också i en minskad sjukfrånvaro.
– Då vi årligen går igenom med arbetshälsovården hur läget är i företaget frågade jag ifall vi har mycket sjukfrånvaro, och läkaren sade att vi har mindre sjukfrånvaro än andra företag i samma storleksklass, säger Vuorio.
Vi sitter för mycket men också överdriven motion leder till sjukfrånvaro
Rekommendationen är att man ska röra på sig raskt i två och en halv timme per vecka, eller utöva påfrestande träning i en timme och femton minuter.
Utöver det ska man dessutom träna muskelkondition två gånger i veckan.
Äldre forskare Sirpa Lusa på Arbetshälsoinstitutet förklarar att om man sitter hela dagen på jobbet och dessutom tillbringar tid framför en skärm hemma så är det mycket viktigt att också komma ihåg att ta pauser från sittandet och röra på sig.
– Motionsrekommendationen räcker i sådana fall inte för att kompensera för den fysiologiska förändring som sittandet förorsakar, säger Lusa.
Man ska inte gå och springa ett maraton då man redan färdigt är stressad
― Sirpa Lusa
För att leva hälsosamt är det alltså viktigt att röra på sig, men paradoxalt nog så ska man heller inte röra på sig för mycket, eftersom det finns forskning som visar att sjukfrånvaron från jobbet ökar om man rör på sig väldigt mycket.
– Det kan hända att man skadar sig då man idrottar, eller om man redan är stressad och gör för tunga träningar kan sjukfrånvaron öka, berättar Lusa.
I och med att det är individuellt hur mycket en person klarar av och också jobben är olika påfrestande är det svårt att slå fast en tydlig gräns för vad som är för mycket motion.
Om man motionerar för hälsan är rekommendationen ändå trygg att följa.
– Man ska alltså inte gå och springa ett maraton då man redan färdigt är stressad, förtydligar Lusa.
Men så länge motionen är rätt planerad och anpassad till hur påfrestande jobbet är så är effekterna ändå positiva.
– Det är klart att sjukfrånvaron minskar så länge man motionerar rätt, säger Lusa.
Arbetsgivare stöder motion, men har sällan en plan för hur man stöder hälsosamma levnadsvanor
Olympiska kommitténs barometer för hur arbetstagare rör på sig visar att drygt 80 procent av arbetsgivarna uppger att de stöder motion på ett sätt eller annat.
Det som ändå framkommer i barometern är att man inte har målsättningar eller planerar hur motionen ska hjälpa arbetstagarna.
Också Sirpa Lusa på Arbetshälsoinstitutet säger att arbetsgivare borde ta ett större ansvar för att stöda arbetstagarna att planera motionen och att speciellt de som skulle behöva motionen skulle få mera stöd för att röra på sig.
Arbetsgivarna borde satsa mera på att stöda och planera motionen och hälsosamma levnadsvanor på arbetsplatsen
― Sirpa Lusa
Lusa berättar också att man får den största effekten av motion på jobbet då arbetsgemenskapen motionerar tillsammans. Utöver det fysiska skapar en gemensam aktivitet också en positiv anda gentemot motion.
– Den goda andan påverkar också produktiviteten positivt, säger Lusa.
Artikeln uppdaterades 18.9.2018 klockan 21:01: muskelkondition tränas två gånger i veckan i stället för två timmar som det tidigare stod.