Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Om man måste förlora, så är det så här” – damligans bästa mittfältare tror starkt på avancemang i Champions League inför returmötet mot Zürich

Från 2018
FC Honka står inför en enorm utmaning i Champions League - Spela upp på Arenan

Lotten hade kunnat ge FC Barcelona, Bayern München eller regerande mästaren FC Lyon i första omgången av Champions League. Istället blev det ”mänskliga” FC Zürich. Drömmen om avancemang lever – trots uddamålsförlusten i första mötet.

Hemmaförlusten med 0–1 i första delen av dubbelmötet mot FC Zürich kändes inom laget något onödig efter en stark kämpainsats.

De riktigt vassa målchanserna gick jämnt ut i en match där gästerna hade bollinnehavet och hemmalaget följde sin utstakade taktik till punkt och pricka.

Benhårt försvarsspel och full fart mot motståndarmålet var receptet som Honka-coachen Luciano Possillipo skrivit ut.

– I jämförelse med lagen i Damligan är FC Zürich starkare i närkamperna och spelar snabbare. Vi måste beakta Zürichs styrkor i hur vi spelar, sammanfattade Posillipo de speltaktiska realiteterna till Sportmagasinet inför matchen.

FC Honkas lagfoto inför hemmamatchen mot Zürich.
Bildtext Lagfoto inför hemmamatchen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jag tycker att hela laget gjorde en stark insats

Damligans bästa mittfältare tog hemmaförlusten med sammanbiten beslutsamhet

Honkas Karlebybördiga mittfältsdirigent Linda Nyman gjorde en stabil insats i det första mötet, som på grund av UEFA:s krav på spelarenan flyttats från den egentliga hemmaplanen i Hagalunds idrottspark till ”hemmaplanen” vid Idrottsgatan i Tölö.

– Jag tycker att hela laget gjorde en stark insats. Såklart skulle vi ha viljat vinna, men så här är det nu, sa Nyman efter matchen med blicken riktad mot returmötet i Zurich torsdagen den 27 september.

Rätta beslut i båda riktningarna

Att Linda Nyman säsongen 2017 valdes till seriens bästa mittfältare av Damligans spelare är helt logiskt, då man ser henne spela.

24-åringen är inte nödvändigtvis den som drar till sig den genomsnittliga åskådarens uppmärksamhet med ”highlightdribblingar” och långa löpningar med bollen.

Däremot är hon mittfältets klippa och balanserare som stabiliserar det egna spelet både med och utan boll.

FC Honkas Linda Nyman grälar med domaren.
Bildtext Linda Nyman på mittfältet i Damligan 2017 - mot sitt gamla lag GBK.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

När Honka inte har bollen äter Nyman mästerligt upp utrymmet för motståndarens speluppbygge genom vältajmad press. Det leder allt som oftast till att hon bryter motståndarens passningar och vinner boll.

När sedan Honka har bollinnehavet är Nyman bollfördelaren som inte brukar hålla i bollen speciellt länge. Istället skickar hon den precist och snabbt vidare. Ofta in i en lucka som motståndarna inte ens visste att fanns där.

Då hon dessutom kan förverkliga sin uppseendeväckande fina spelsyn lika väl med båda fötterna så är hon en tvättäkta ”spelarnas spelare”.

– Att det var var just ligans spelare som valde mig till seriens bästa mittfältare är något jag uppskattar högt, konstaterar Linda Nyman nästan ett år senare.

Coachen: De starka sekvenserna i matchen gav mersmak

Honkas chefstränare Luciano Possillipo, som trots sitt helitalienska namn är uppvuxen i Finland, blev inte överraskad av något som FC Zürich visade upp i den första matchen.

– Förlusten med uddamålet är såklart försmädlig, men vi hade våra starka perioder i matchen där Zürich var kanske till och med lite lättare att spela emot än väntat.

Honka spelade sig fram till två riktigt goda målchanser i hemmamatchens andra halvlek.

Båda gångerna sågade några korta passningar hål på Zürich-försvaret och den flyfotade wingbacken Kaisa Ranki var sista Honka-spelare på bollen.

Kaisa Ranki tar sig förbi Fabienne Humm.
Bildtext Kaisa Ranki tar sig förbi Fabienne Humm i Tölö.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Om och när vi gör ett bortamål, så börjar nog oron banka i Zürich-spelarnas huvuden

Tyvärr hittade skotten inte nätet, men faktumet att laget skapade så goda chanser med sin försvarsbetonade taktik gjorde Possillipo optimistiskt inför returen.

– Om och när vi gör ett bortamål, så börjar nog oron banka i Zürich-spelarnas huvuden: Tänk om de gör ett till...

I Champions League gäller bortamålsregeln. Det vill säga att slutar returmatchen till exempel 2-1 till Honka, så är sammanlagda resultatet 2-2 och då avancerar Honka med fler gjorda mål på bortaplan.

Dit är det visserligen en lång väg från utgångspunkten med ett måls underläge efter hemmamatchen.

Mer om FC Honkas damer i Sportmagasinet onsdagen 19.9. Kl. 19, Yle Fem och Arenan.

Diskussion om artikeln