Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Landskapen på västkusten: Hela riksväg 8 ska vara del av stomvägsnätet

Från 2018
Uppdaterad 18.09.2018 15:04.
Bild fotad från genom vindrutan på en bil
Bildtext Riksväg 8
Bild: Yle/Chanette Härus

Riksväg 8 är mycket viktig för både landets ekonomi och den regionala och lokala trafiken. Det anser landskapsförbunden längs kusten, som nu kräver att hela riksväg 8 därför ska ingå i stomvägsnätet.

I augusti lade kommunikationsministeriet fram ett förslag på hur stomvägsnätet i Finland skulle se ut, ett nationellt viktigt transportnät. Enligt förslaget blir stora delar av riksväg 8 utanför stomvägsnätet.

Förbunden i landskapen Norra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Satakunta och Egentliga Finland har tagit del av utkastet. De kräver nu i ett skriftligt ställningstagande att riksväg 8 i sin helhet ska vara del av stomvägsnätet.

- Vi anser att hela Riksåttan är viktig som en pulsåder som binder ihop det produktiva området från Uleåborg ner till Åbo, säger Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten.

Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten.
Bildtext Kaj Suomela.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Suomela säger att landskapsförbunden längs västkusten är eniga att hela sträckan ska ingå i stomvägsnätet, även i de landskap där riksväg 8 föreslås bli del av stomnätet, som Egentliga Finland.

"Riksväg 8 viktig för landets ekonomi"

Landskapsförbunden motiverar sitt krav bland annat med att industrins omsättning längs västkusten är högre än landets medeltal och att riksväg 8:s inverkan på Finlands ekonomi uppgår till tiotals miljarder euro årligen.

De anser därför att upprätthållandet av vägen borde ställas i relation till transporternas värde och inte enbart till trafikmängderna.

Ett annat argument som förbundet lyfter fram är att patienttransporter till universitetssjukhusen i Uleåborg och Åbo sker via riksväg 8.

- Det handlar alltså också om patientsäkerhet, säger Suomela.

Även flera österbottniska kommuner motsätter sig förslaget

Flera österbottniska kommuner motsätter sig också förslaget till nytt stomnät, så som det ser ut i dag.

Att riksväg 8 inte i sin helhet finns med i förslaget kan medföra sämre underhåll, enligt kommunerna.

Bland annat Pedersöre hänvisar till att riksväg 8 genom Österbotten är livligt trafikerad och har en stor andel tung trafik. Kommunen anser därför att den behöver klassificeras som stomväg.

Också Jakobstad, Kristinestad, Korsnäs och Karleby godkände på måndagen utlåtanden som betonar att hela riksväg 8 ska ingå i stomvägsnätet. Sedan tidigare har bland annat Malax och Närpes redan gett liknande utlåtanden.

Diskussion om artikeln