Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tioåriga Isabelle Lundberg borde gå tre kilometer till skolbussen: Jag är lite mörkrädd och rädd för att det kan komma djur

Från 2018
ett barn, flicka och en vuxen man (pappan) sitter i baksätet i en personbil.
Bildtext Isabelle Lundberg på väg till skolbussen. Hennes pappa Patrik Lundberg sitter för ovanlighetens skull i baksätet i familjens bil.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Barn med rätt till gratis skolskjuts tvingas gå för långa sträckor för att komma till skolbussen. Det anser några föräldrar i Raseborg som vänt sig till både Helsingfors förvaltningsdomstol och stadens bildningsnämnd.

mörk gårdsplan, regndroppar som mera liknar snöflingor på grund av kamerablixten.
Bildtext I mitten av september är det mörkt om morgnarna i Smedsede i Tenala. Klockan är 7.30 och det regnar.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Klockan är halv åtta på morgonen och familjen Lundberg förbereder sig för att köra tioåriga Isabelle till skolbussen. Isabelle Lundberg har en skolväg som är över tio kilometer och är berättigad till skolskjuts, men för att komma dit som skolbussen kör borde hon först gå längs en tre kilometer lång, obelyst sandväg.

- Vissa, eller ganska många får skolskjuts eftersom taxin far förbi deras hus, men ingen annan bor längs den här vägen, säger Isabelle Lundberg.

Jag och pappa provade gå den här vägen och det tog 50 minuter

Det betyder att Isabelle Lundberg borde starta senast klockan sju på morgonen för att hinna i tid till skolbussen, som stannar vid en upphämtningsplats tre kilometer hemifrån.

- Jag och pappa provade gå den här vägen och det tog 50 minuter, berättar Isabelle Lundberg.

Hennes pappa, Patrik Lundberg nickar och bekräftar att vägsträckan på tre kilometer tog närmare en timme,

- Vi gick i helt normal promenadtakt, men jag har förstått att en tioåring ska gå en kilometer på tolv minuter, det vill säga hela sträckan på 36 minuter, men då ska man nog småspringa, säger Patrik Lundberg.

en man, pappa,  spänner fast bilbälte på barn i baksätet av en bil
Bildtext Pappa Patrik Lundberg spänner fast bilbälten. Lillasyster Michelle får också skjuts till dagis. Klockan är nu 7.40
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Raseborgs stad följer de uträkningar som Finlands kommunförbund har gjort. Enligt de beräkningarna ska ett förskolebarn klara av att gå en kilometer på 15 minuter, en fjärdeklassare ska gå samma sträcka på tolv minuter och för en niondeklassare ska det ta elva minuter.

- Det här blir vi ofta kritiserade för och vårdnadshavarna önskar att vi skulle mäta varje barn enskilt, men eftersom vi har över 800 elever i skoltransporten så går det inte att mäta individuella skillnader, säger bildningsdirektör Tina Nordman.

Nordman håller med om att tolv minuter för en tioåring låter ganska utmanande.

En kvinna står utomhus, ser in i kameran.  Tidig höst.
Bildtext Bildningsdirektör Tina Nordman säger att staden måste vara strikt. Gränsen är fem kilometer för alla, men i Raseborg har man flexat med de yngsta skolbarnen.
Bild: Christoffer Westerlund / YLE

Lagen fastställer att gränsen för hur mycket ett skolbarn ska klara av att gå eller cykla är fem kilometer. Efter det är kommunerna tvungna att ordna avgiftsfri skoltransport.

- I Raseborg har vi gått in för principen att gränsen för förskolebarn och elever i årskurserna 1-2 är tre kilometer, säger bildningsdirektör Tina Nordman.

Isabelle Lundberg ska följaktligen klara av att gå upp till fem kilometer, men hennes föräldrar är av annan åsikt. Isabelle vill inte heller gå ensam till skolbussen.

-Jag är lite mörkrädd och rädd för att det kan komma djur, säger Isabelle Lundberg.

en kvinna går ut från ett rött hus för att sätta sig i en bil. Det är mörkt ute och regnar.
Bildtext Annette Ström stavgår ogärna längs den mörka grusvägen som dottern förväntas gå varje morgon.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Hennes mamma, Annette Ström berättar att det har rört sig varg i närheten av deras hem och att det har gjorts över tjugo vargobservationer i området.

- Jag vill inte själv röra mig ensam längs den här vägen när det är mörkt, säger Annette Ström.

Isabelle Lundbergs föräldrar har vänt sig till bildningsnämnden i Raseborg. De anser att elever som är berättigade till skolskjuts på grund av lång skolväg inte ska vara tvungna att först gå tre eller fem kilometer för att komma till upphämtningsplatsen, det vill säga till det ställe där skolbussen eller taxin plockar upp skolelever.

- Vi hoppas att Raseborgs bildningsnämnd skulle ändra sina riktlinjer för alla elever som är berättigade till skolskjuts. Sträckan till upphämtningsplatsen borde vara högst en kilometer, säger Annette Ström.

två små barn i baksätet av en bil. Det är mörkt och regnigt ute.
Bildtext Skolväska samsas med dagisväska. Systrarna Lundberg är redo att åka iväg till Prästkulla.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Familjen har redan tidigare vänt sig till Helsingfors förvaltningsdomstol, men fått avslag på sin begäran om skolskjuts ända hemifrån.

- Jag tycker man borde se från fall till fall, säger Annette Ström.

- Vi följer stadens principer mycket noggrant. Det är alltid svårt att komma med tolkningar, säger Raseborgs bildningsdirektör Tina Nordman.

Staden kan bevilja undantag och bevilja skolskjuts om skolvägen är farlig på grund av till exempel tät trafik eller om den totala skolvägen blir längre än två och en halv timme.

I och med att pappa Patrik Lundberg kör sin dotter till och från skolbussen är det bort från hans arbetsdag som företagare. Men i stället blir skoldagen kortare för Isabelle. Nu startar familjen klockan 7.40 i stället för en dryg halvtimme tidigare om Isabelle skulle gå till bussen.

Samma procedur upprepas på eftermiddagen.

En man går ut från en gård. Det är mörkt ute, löv på marken, det regnar.
Bildtext Nu är treåriga Michelle Lundberg på dagis. De här skjutsarna ansvarar varje förälder själv för.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Det går att anhålla om avgiftsbelagd skoltransport, men det beror på om det finns plats i skoltaxin eller bussen. Däremot är skolrutterna planerade så att det inte går att göra avstickare för att plocka upp barn som inte bor längs rutten.

Det är ganska få som besvärar sig över Raseborgs skoltransporter.

- Den här hösten har bildningsnämnden gett sitt utlåtande i sex fall där vårdnadshavarna har besvärat sig till Helsingfors förvaltningsdomstol, säger bildningsdirektör Tina Nordman.

En vit buss står  vid en busshållplats och tar upp passagerare. Skolbarn. Det är ganska mörkt och regnigt.
Bildtext Här stiger Isabelle Lundberg och hennes skolkompisar på bussen. Klockan är lite över åtta på morgonen. Vind- och regnskyddet har byborna själva byggt på talko.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Familjen Lundberg har lämnat in en ny skrivelse, den här gången vänder man sig direkt till bildningsnämnden i Raseborg.

En kvinna sitter bakom ratten i en personbil. Mörkt ute. Hon ser fundersam ut.
Bildtext Annette Ström är bekymrad och besviken över stadens sätt att sköta skoltransporter i glesbygden.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Tillsvidare fortsätter min man justera sina arbetstider och köra vår dotter till bussen. Så råa är vi inte att vi skickar henne ensam ut på den mörka vägen, säger Annette Ström.

Diskussion om artikeln