Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsminister Niinistö om Patria-fordonen i Jemen: Vi måste noga överväga om vi ska exportera militärmateriel till den delen av världen

Från 2018
Uppdaterad 18.09.2018 17:25.
Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018
Bildtext Kriget i Jemen en humanitär katastrof
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) tonar ner uppståndelsen kring uppgifterna om att finländska pansarfordon skulle användas i strider i Jemen. De har sålts obestyckade, säger han.

Det var den engelskspråkiga nyhetssajten News Now Finland som på måndagen publicerade videomaterial som visar finsktillverkade trupptransportfordon i Jemen. Fordonen av typen Patria AMV är bestyckade med ryska vapen.

Det är inte första gången uppgifter om att finländska pansarvagnar rullar omkring i Jemen. I januari var den norska tidningen Verdens Gang ute med liknande bildmaterial.

Finland exporterar beskydd, inte vapen.

År 2008 exporterade Finland 5 obestyckade AMV-vagnar till Förenade Arabemiraten och 40 stycken år 2016.

Förenade Arabemiraten kämpar på Jemens sida i kriget mot huthirebellerna – ett krig som orsakat stort lidande för civila och kallats för världens värsta humanitära kris.

Niinistö: Vet inte vilka fordon det handlar om

Niinistö säger att det är svårt att avgöra om fordonen som synts i Jemen är nyare eller äldre.

Porträtt på försvarsminister Jussi Niinistö vid en standard med finska flaggan.
Bildtext Jussi Niinistö
Bild: Lehtikuva

- Försvarsministeriet har inte mer information om saken än vad som förekommit i offentligheten, säger han.

Han betonar att att Finland har beviljat exportlicenser uttryckligen för transportfordon, inte för vapen.

- Finland exporterar beskydd, inte vapen.

Export till Mellanöstern måste övervägas noga

Niinistö ser det heller inte som bekymmersamt att Finland så sent som i år har exporterat reservdelar till vagnarna, eftersom delarna hör till den ursprungliga affären.

Det är Försvarsministeriet som beviljar exportlicenser för mindre materielaffärer, medan större affärer behandlas i statsrådet.

- Vi följer en mycket restriktiv linje i fråga om export av militärmateriel i jämförelse med övriga EU, betonar Niinistö. Men, det är klart att situationen i Jemen har förändrat läget. Nu måste vi nog överväga eventuella exportlicenser till den delen av världen mycket noga, säger han.

Diskussion om artikeln