Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen om barnen i Jemen: "De var för svaga för att gråta, de var för utmärglade för det"

Från 2018
Uppdaterad 19.09.2018 09:17.
Svältande barn i Jemen
Bild: Rädda Barnen

Två tredjedelar av Jemens befolkning vet inte när de får sitt nästa mål mat. 5,2 miljoner jemenitiska barn hotas av svält. Organisationen Rädda Barnen slår larm om det förvärrade läget i det krigsdrabbade Jemen.

Transporterna av livsmedel och bränsle till hamnstaden Hodeidah har störts allvarligt av striderna mellan den saudiledda koalitionen och huthirebellerna och hamnens verksamhet är hotad.

Hamnen i Hodeidah viktig

80 procent av jemeniterna är beroende av de förnödenheter och den hjälp som kommer via hamnen i Hodeidah. Också ett tillfälligt avbrott i hamnverksamheten slår hårt mot befolkningen i form av stigande priser och brist på livsmedel och bränsle.

En man avfyrar ett tungt maskingvär i Jemen.
Bild: EPA

FN har varnat för att läget i Jemen kan utvecklas till den värsta svältkatastrofen i vår nutidshistoria.

Livsmedelspriserna har stigit i Jemen med närmare 70 procent sedan 2015 och valutans värde har rasat med 180 procent under samma tid.

Omöjliga val för familjerna

I vissa delar av landet har matpriserna fördubblats, och trots att det kanske finns varor till salu, har den vanliga jemeniten inte råd att köpa ens de enklaste basvarorna som bröd, mjölk och ägg.

Enligt Rädda Barnen står familjerna i Jemen inför svåra val: Tvingas de avstå från sjukhusvård för sina barn för att kunna köpa mat?

Folk har inga inkomster i dag, löner har inte utbetalats på flera år och inga andra inkomstkällor finns.

Svältande barn i Jemen

Helle Thorning-Schmidt är generalsekreterare för internationella Rädda Barnen. Efter att hon besökt ett sjukhus i norra Jemen berättar hon om de hungriga barn hon såg där:

- De var för svaga för att gråta, de var för utmärglade för det.

Vapenexport till konfliktområden oroar Rädda Barnen

Nyligen rapporterades att pansarfordon som Finland har exporterat deltar i striderna vid Hodeidah.

Pansarfordonen exporterades utan att vara utrustade med några vapen, men det finns videor som visar att fordonen nu är bestyckade med ryska vapen.

Inom Rädda barnen följer man också med vapenhandeln, berättar Max Holm som är informatör för Rädda Barnen i Finland.

– Det att vapen säljs till länder som eventuellt är inblandade i konflikter där det sker kränkningar av mänskliga rättigheter är något som vi är mycket oroliga för, säger Holm.

Holm säger att kränkningar av mänskliga rättigheter oftast handlar om kränkningar mot civilbefolkningen.

– Om vapen används i sådana här sammanhang så är det ju inte rätt. Här finns det möjligheter att se över hur vi förhåller oss här i Finland till vapenhandeln och till vilka länder man säljer, säger Holm.

Artikeln uppdaterades kl. 8.56 med citat av Max Holm.