Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Serena Williams kritiserar domarna för sexism – siffrorna talar ett annat språk

Från 2018
Uppdaterad 18.09.2018 18:57.
Tidningar med Serena Williams på pärmen.
Bildtext Serena Williams utbrott och kritik mot tennisdomare har skapat många rubriker.
Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press

Enligt New York Times kartläggning straffas herrtennisspelare betydliga oftare än damer för regelbrott. Serena Williams man Alexis Ohanian fördömer ändå slutsatserna och förlöjligar skribenten.

US Open-finalen mellan Naomi Osaka och Serena Williams urartade i kaos efter Williams raseriutbrott och stormen har inte lagt sig ännu heller.

Williams hade svårt att acceptera en varning som hon fick av matchens domare Carlos Ramos. Till slut tilldelades hon ytterligare två varningar vilket ledde till ett förlorat game.

Den 23-faldiga grand slam-vinnaren beskyllde domaren Ramos för sexism redan under matchen och samma visa har fortsatt efter finalen (som hon förlorade). Enligt Williams är domarnas tolerans för kvinnor inte ens hälften av vad den är för män.

Serena Williams skäller på domaren.
Bildtext Williams hade mycket ärende åt Carlos Ramos under US Open-finalen.

Fler straff för herrar

Williams anklagelser har fått en del stöd men främst från amerikanskt håll. Williams argument är att hon själv bevittnat herrspelare komma undan med värre beteende än vad hon själv uppvisade.

Det närmaste man kommit konkret bevismaterial i ärendet är New York Times kartläggning över mängden varningar som tilldelats i grand slam-turneringar under de senaste 20 åren.

Även om det här inte kan ses som ett absolut bevis på att Williams skulle tala strunt så stöder siffrorna i alla fall inte hennes beskyllningar. Herrspelare har nämligen straffats tre gånger mer än damer. De vanligaste regelbrotten är att söndra racketen och svordomar.

De enda kategorierna där damer straffats oftare är coachning (vilket Williams fick sin första varning för i US Open-finalen) och att låta bli att delta i presskonferenser.

Christopher Clarey som skrivit New York Times-artikeln påpekar att de som oftast gör sig skyldiga till coachning är spelarnas manliga tränare.

Williams man kritisk

En förklaring till att herrspelare dominerar straffstatistiken är att herrarna spelar mer än vad damerna gör i grand slam-turneringar. Herrmatcherna avgörs enligt principen bäst av fem set medan damerna spelar bäst av tre.

Dessutom bör man komma ihåg att det inte är mängden varningar som Williams kritiserar utan sättet som domarna förhåller sig till damerna i förhållande till herrarna.

Även om män tilldelas fler straff än kvinnor så är det i princip ändå möjligt att männen kommer undan med saker som kvinnliga spelare straffas för. Så här tänker i alla fall Williams man Alexis Ohanian som kritiserar New York Times och Clarey på Twitter.

– Argumentet är att kvinnor straffas oftare ”per incident” än vad män gör. Den här statistiken visar bara att män straffas i större mängd, skriver Ohanian som också är en framgångsrik affärsman.

– Till exempel om män skulle straffas 344 gånger av 3440 för svordomar (10%) men kvinnor straffas 140 gånger av 700 (20%) så skulle det betyda att kvinnor straffas två gånger oftare för samma regelbrott.

Till slut förlöjligar Ohanian ännu Clarey och statistiken som presenterats genom att jämföra Clarey med Muppets-karaktären Kermit.

– Det här är Clarey som inser att han slösat bort bläck på en missvisande rubrik och en artikel där ”forskningen” inte betyder något, skriver Ohanian.

Clarey medger själv på Twitter att statistiken inte är något vattentätt bevis men att siffrorna nog har ett värde i diskussionen.

Diskussion om artikeln