Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk spionchef får gå – ny regeringskris avblåst

Från 2018
Uppdaterad 04.05.2021 13:41.
Hans-Georg Maassen.
Bildtext Hans-Georg Maaßen.

I Tyskland får landets högste spionchef Hans-Georg Maaßen sparken. Bakom beslutet står hans kontroversiella uttalanden om ytterhögerns protester i Chemnitz för några veckor sedan.

Hans-Georg Maaßens uttalanden om händelserna i Chemnitz får inga konsekvenser för regeringssamarbetet i Tyskland.

Regeringspartiernas ordförande med förbundskansler Angela Merkel i spetsen slog idag fast att chefen för det tyska författningsskyddet får sparken. Han ska nu i stället bli statssekreterare vid det tyska inrikesministeriet.

Maassens framtid inom författningsskyddet har varit föremål för livlig diskussion alltsedan han för några veckor sedan ifrågasatte äktheten av en video som hade filmats i Chemnitz.

Enligt Maaßen var det utgående från videon också omöjligt att säga om det handlade om en ”hetsjakt” av utländska personer.

Får högre lön

De tyska socialdemokraterna har krävt att förbundskansler Merkel avskedar spionchefen, men dennes chef inrikesminister Horst Seehofer har stretat emot.

Maaßens nya jobb vid inrikesministeriet kan därför ses som en eftergift till Seehofer.

Om Seehofer nu skulle ha ställt sig på tvären hade Merkel sannolikt varit tvungen att avskeda också honom, med en ny tysk regeringskris som följd.

Kompromissen kritiseras ändå från första stund. Många frågar sig hur det är möjligt att Maaßen blir sparkad, men samtidigt belönas med ett bättre betalt jobb på ministeriet.