Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den planerade multiarenans framtid i Borgå hänger på stadens samarbetsvillighet: "Vi träffar tjänstemännen under hösten"

Från 2018
Akilles bandysektions skiss på framtida arena
Bildtext Skiss på arenan. Arkivbild.
Bild: Arkitektbyrå Heininen & Valkeavirta / Akilles

I snart två år har det varit tal om att bygga en ny idrottshall i Borgå. Ursprungligen planerade Akilles Bandy att bygga en ny bandyhall.

Allt eftersom projektet har fortlöpt har det i stället blivit tal om att bygga en multiarena, eller allaktivitetshall, där flera olika idrottsgrenar och annan verksamhet kan dela samma lokal.

- Under hösten ska vi träffa tjänstemännen på Borgå Stad och diskutera med dem, säger projektledare Kenneth Ek.

Ek säger att de kommer bland annat att diskutera hur involverad staden vill vara i projektet. Enligt honom är det otänkbart att idrottshallen blir byggd om inte staden går med och stöder projektet ekonomiskt.

- Vad jag förstår så är det mycket få idrottsanläggningar i det här landet som fungerar på privat basis, det behöver ju subventioneras på något sätt, säger han.

Finns ett behov av ny idrottshall

Kenneth Ek säger att de sedan september förra året har träffat flera olika idrottsföreningar för att ta reda på hur behovet och intresset ser ut för en ny lokal.

- Behovet finns där. Alla behöver en ny arena för de stora matcherna.

Med hjälp av ett bidrag från Aktia har de dessutom ingått ett samarbete med en konsultbyrå för att beräkna vilka slags lokaler det är vettigast att bygga.

Konsultföretaget har också kollat närregioners prisbildningar för att på så sätt ta reda på vad som är möjligt att bygga.

- Med utredningarna som grund är det meningen att vi ska göra en ny version av hur allaktivitetshallen som helhet skulle kunna se ut och vilka typer av verksamheter det skulle kunna inkludera, säger Ek.

Blir dyrare än tidigare beräknat

Enligt en tidigare uppskattning när den nya bandyhallen planerades skulle kostnaden ligga på runt 80 miljoner euro, men den siffran har stigit eftersom planerna för den nya idrottshallen har utökat.

- Det fanns ett klart behov också av en ishockeyarena så det är en kostnad som kom direkt till, det hade vi ju inte räknat med i våra första skisser, säger Ek.

Också annan verksamhet i arenan

Förutom att olika idrottsgrenar skulle kunna träna och ha sina klubbkanslier under samma tak, kommer också annan verksamhet att byggas i multiarenan. Det handlar om bland annat affärer och till och med hotell.

- Vi har absolut tänkt att det ska finnas något slags hotell. Inget femstjärnigt hotell utan ett som är mera anpassat för idrottare och den här nivån av kunder.

Det är inte ett litet projekt det handlar om. Enligt Ek pratar vi om ett uppemot 40 000 kvadratmeter stort idrottscenter.

kenneth ek visar borgå akilles nya fanprodukt, vit skjorta med grön text
Bildtext Projektledare Kenneth Ek. Arkivbild.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Allt hänger på Borgå Stad

- När vi har pratat med stadens tjänstemän så fortsätter vi utredningen på den privata sidan med alla andra typer av verksamhet som affärer och kontor och så vidare. Och tar reda på vilket intresse som finns, säger Ek.

Ek poängterar att de såklart jobbar parallellt med de olika bitarna, diskussionerna med staden och den privata sidan, de ekonomiska utredningarna, investerare etcetera.

- Men allt går lite in i varandra. Enas svar inverkar på följandes svar och så vidare. Därför är det svårt att säga hur lång tid projektet tar, säger Ek.

Hela konceptet hänger däremot ännu på vad staden har att säga om planerna. Nästa steg är att slå fast ett datum för mötet, så att de efter det vet i vilken riktning projektet kommer att ta.

- Stadens svar är helt avgörande för möjligheten att förverkliga ett sådant här projekt, säger Ek.

Kenneth Ek är ändå optimistisk och tror att multiarenan kommer att bli verklighet i framtiden.

- Alla gånger, säger han.

Diskussion om artikeln