Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Förbundskansler Merkel – så här kan det inte fortsätta!

Från 2018
Uppdaterad 19.09.2018 11:15.
analys av johnny

En politiskt allt svagare förbundskansler Angela Merkel håller i rask takt på att skada tilltron till det demokratiska systemet och det politiska beslutsfattandet. Beslutet att sparka, men samtidigt befordra, spionchefen Maassen är inget annat än katastrofalt.

”Två misstag till och mannen är förbundskansler”, det var en av de otaliga spydiga Twitter-kommentarer som de tyska regeringspartiernas beslut från igår gav upphov till.

Beslutet att sparka, men samtidigt också befordra den högste spionchefen Hans-Georg Maassen för dennes uttalanden om ytterhögerns protester i Chemnitz, väcker bitter kritik.

För på många sätt kan man se det som en befordran. På sin nya post som statssekreterare vid det tyska inrikesministeriet kommer ex-chefen för det tyska författningsskyddet att ha en betydligt högre lön än i sitt nuvarande jobb.

Och om inte det här överskrider ironitröskeln, så hur låter det då att Maassen nu får jobb på det ministerium som övervakar den myndighet som han inte längre anses vara lämpad att leda.

Eftergifter till inrikesministern

För att trygga regeringssamarbetet och för att hålla sig kvar vid makten har Angela Merkel igen gått med på en kompromiss som stinker. Och det riktigt illa.

För andra gången inom några månader står det helt klart att Merkel inte kan eller vågar stå upp mot sin inrikesminister Horst Seehofer från det bayerska systerpartiet CSU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i närbild.
Bildtext Förbundskansker Angela Merkel
Bild: STR

Redan i somras utmanade Seehofer Merkel kring flyktingpolitiken, i en aktion som nästan betydde slutet på det kristdemokratiska samarbetet mellan CDU och CSU.

Samtidigt som de socialdemokratiska regeringskollegerna nu krävde att Merkel sparkar spionchefen hade Seehofer ställt sig på Maassens sida.

För att sparka Maassen (på riktigt) skulle Merkel alltså eventuellt ha varit tvungen att också sparka sin inrikesminister.

Ett steg som hon inte vågade ta av rädsla för att det skulle spräcka den redan nu svajande regeringskoalitionen bestående av CDU, CSU och SPD.

Därför en kompromiss där ingen av parterna nu ska tappa ansiktet.

Alla tvingas förklara sig

Samtidigt har man ändå nu hamnat i en situation där alla inblandade parter kan ses som förlorare.

Förbundskansler Angela Merkels inrikespolitiska svaghet har igen blottats och hon ser i dessa dagar mest ut som en tystlåten förmedlare mellan SPD och CSU.

Socialdemokraterna tvingas å sin sida förklara varför en person som man vill se sparkad nu tar ett språng framåt i karriären – det här trots att man beskyller honom för att sprida konspirationsteorier till förmån för ytterhögern.

Horst Seehofer, Tysklands inrikesminister.
Bildtext CSU:s ordförande Horst Seehofer.
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Inte ens de bayerska kristdemokraterna kan jubla. För CSU har partiets ordförande Horst Seehofer blivit en allt större belastning.

Inför det bayerska delstatsvalet om några veckor hoppas man inom partiet framför allt att Seehofer inte ställer till med några nya problem på sin ministerpost i Berlin.

Redan nu visar opinionsmätningar att det bayerska valet kan sluta i en katastrof för CSU och stödet för partichefen Seehofer är redan nu mycket svagt.

Hur de möjliga CSU-väljarna ser på att Seehofer i det här läget fixar en ny arbetsplats åt sin skyddsling Maassen återstår att se.

AfD vinnare på alla fronter

Men det finns förstås en vinnare i hela härvan kring spionchefen Maassen, det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland. Och det ur fler synvinklar.

Redan igår passade man på att beklaga sig över att Maassen nu får sparken. Han var en mycket kompetent man på posten, heter det från AfD-håll.

Hans-Gerog Maassen
Bildtext Spionchefen Hans-George Maassen
Bild: EPA-EFE

Maassen fungerar nämligen i det här fallet bra som en martyr som får gå efter att ha kritiserat förbundskansler Merkel och hennes flyktingpolitik.

Å andra sidan kan man förstås också ta fasta på att Maassen nu i själva verket blir befordrad.

Det kan man föra fram som ett ytterligare bevis på att de så kallade etablerade partierna har fjärmat sig allt mer från de vanliga mänskorna. Att deras yttersta mål är att hålla sig kvar vid makten och att förse folk med välbetalda poster.

För högerpopulistiska AfD är fallet Maassen en helt klar win-win-situation i ett läge där partiet också annars har vind i seglen.

Att hålla ihop leden räcker inte

Allra senast nu är det läge för alla tre tyska regeringspartier att fundera över vart man egentligen är på väg.

För dem som verkligen vill sätta käppar i hjulen för de tyska högerpopulisterna är den senaste kompromissen ett nytt slag i ansiktet.

Att övertala protestväljare att inte rösta på AfD blir hela tiden allt svårare – och det uttryckligen utgående från hur den sittande regeringen agerar.

Bland socialdemokraterna tycks den här debatten ha tagit full fart redan några timmar efter att kompromissen kring Maassens framtid stod fast.

Men i synnerhet inom Merkels CDU måste det nu komma till en diskussion om hur långt förbundskanslern kan gå.

Allra senast nu, ett år efter det senaste förbundsdagsvalet, står det i mitt tycke helt klart; med tanke på Tysklands bästa borde Merkel aldrig ha ställt upp för en fjärde mandatperiod.

Den aldrig på riktigt avslutade partiinterna striden om hennes flyktingpolitik har gjort henne alltför sårbar.

Hittills har hon med nöd och näppe avstyrt angreppen, men de kostar samtidigt mycket tid, energi och trovärdighet.

Det ständiga pusslet med att hålla ihop regeringsleden för att kunna regera vidare stärker inte tilltron till politiken och samtidigt överskuggar det allt annat regeringen vill göra.

Förbundskansler Merkel – så här kan det absolut inte fortsätta...

"regeringskumpanerna" ändrad till "regeringskollegerna" kl. 11:14.

Diskussion om artikeln