Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Naturvyer får dig att må bättre – nytt projekt ska få fler att bli naturföretagare i Österbotten

Från 2018
Uppdaterad 19.09.2018 07:44.
Strandäng vid Villa Elba i Karleby.
Bildtext Strandäng vid Villa Elba i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Att vara ute i natur och bland djur är bra för hälsan. Det visar forskning och i höst drar ett projekt på 1,5 miljoner euro i gång i Österbotten och svenska Västerbotten som handlar om naturföretagande.

Målet är bland annat att få fler gårdar att satsa på grön omsorg (green care).

Ett stall i Kvikant i Karleby har i höst tagit emot flera nya arbetstagare, eller brukare som de kallas. Det handlar om personer med någon funktionsnedsättning. De jobbar i stallet sex timmar om dagen.

- Vi har 22 hästar här så det finns att göra. Ofta startar vi med kaffe och så börjar vi på. Mata hästar, putsa boxar, bära vatten, berättar stallägaren Mats Åström.

Mats Åström.
Bildtext Stallägaren Mats Åström.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Äppelpaj och bättre kondition

Den här dagen doftar det äppelpaj i det lilla kök som finns i anslutning till stallet.

Stallet får sina brukare via hälso- och sjukvårdssamkommunen Soite, och har anställt Meri Mattus som handleder brukarna. Hon har gjort gröt, kaffe och varm äppelpaj – lagom tills brukarna anländer.

Det behövs inga förhandskunskaper om djur för att jobba i stallet utan brukarna får bekanta sig med hästarna stegvis.

Brukarna är ofta vana vid verksamhet vid något arbetscenter. Enligt Åström är stallet en bra variation för dem.

- Det är omväxling till det de normalt är vana att göra, det är kontakt med djur och de får bättre kondition för man rör sig ganska mycket. Det är ganska långa avstånd här, säger Åström.

Mår man bättre då man jobbar här ute bland hästarna?

- Helt klart ja.

Häst i Kvikant i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Enkät: Alla ville jobba med djur

Och Åström är inte ensam om den åsikten. Forskning visar att det är bra för hälsan att vistas ute i naturen, berättar forsknings- och utvecklingsexpert Lena Enlund på yrkeshögskolan Centria.

- Det har en lugnande effekt. Det inverkar positivt på blodtryck och stresshormonerna går ner. Det behöver inte ens vara hemskt långa stunder heller, utan bara att man går ut i skogen kan ha många positiva effekter, säger Enlund.

Centria har i samarbete med bland annat Vasa universitet i flera års tid haft olika projekt kring Grön omsorg. Efterfrågan på sådan verksamhet är stor, enligt Enlund.

- Vi gjorde en förfrågan till mer än 80 personer med funktionsnedsättningar, och alla ville ha något med djur och lantgårdar. För det är bekant för de flesta från barndomen och något de gärna skulle få med i sin vardag.

Norge har kommit längre

Det nya projektet kallas Nordic Nature Health Hub.

- Det är faktiskt ett stort projekt med nio samarbetspartners, till exempel från Vasa, Kristinestad, Umeå universitet, Umeå universitetssjukhus och Sveriges lantbruksuniversitet, säger Enlund.

Modellen för Finland kan enligt Enlund tas från andra länder i Norden.

- Det här med omsorgslantgårdar har kommit i gång i Finland, men man har kommit mycket längre i Sverige och Norge. I Norge stöder staten sådana här gårdar. Inn på tunet heter de, därifrån kunde vi lära massor.

Dels är tanken alltså att utveckla företagande inom ekoturism och grön omsorg, och dels att skapa en plattform där man kan hitta forskning om natur och hälsa.

- En massa forskning har gjorts i Sverige om grön omsorg och dess hälsoeffekter. Det vill vi utnyttja i en interaktiv plattform där naturföretagare kan hitta information. Det finns forskning, men den har inte samlats och populariserats.

Via nätet ska intresserade också få information om kurser och workshopar inom området.

- Jag hoppas det blir fler omsorgsgårdar i Finland så att fler klienter kan dra nytta av effekterna på hälsa och välbefinnande, säger Enlund.

Lena Enlund
Bildtext Lena Enlud, projektledare från yrkeshögskolan Centria.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Äldre och vildmarksguide i Jakobstad

Enligt Enlund finns det många potentiella naturföretagare i Österbotten som kan dra nytta av projektet.

- Helt säkert. Naturturism är en trend som växer och det finns stora möjligheter att utöka det och få ett hållbart och ekologiskt företagande.

Det kan handla om allt från att man tar ut folk för att vandra och paddla till grön omsorg på lantgårdar

Redan nu har man inom ramen för andra projekt hjälpt till exempel äldre att ta sig ut i skog och mark.

- Vi tar ut seniorer som annars inte kommer ut och de får prova på vandringsleden i Fäboda. De är ute med en vildmarksguide som har lite program för dem.

Men också andra personer ska få möjlighet att komma ut i naturen.

- Det gäller folk i en sårbar situation, som till exempel invandrare. Det kan finnas många saker i en skog som kan kännas skrämmande så att de inte vågar sig ut, säger Enlund.

Vasa och Kristinestad också med

Projektet Nordic Nature Health Hub ägs av Naturresursinstitutet Luke och EU Interreg Botnia-Atlantica.

Samarbetet görs mellan yrkeshögskolan Centria, Vasa universitet, Kristinestads Näringslivscentral, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet, Västerbottens läns landsting, Länsstyrelsen i Västerbotten och Hushållningssällskapet Norrbotten- Västerbotten.