Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Olagligt" säger facket om ett dagisläge där 2 vuxna har hand om 63 barn: "Det är farligt för barnen"

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 10:36.
Päivi Vepsä är sakkunnig vid Talentia, fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen
Bildtext Svenska Yles rapport om läget på ett daghem i Helsingfors visar hur pressade alla är. Det här är olagligt, säger Päivi Vepsä, sakkunnig vid Talentia.
Bild: Yle/Anna Savonius

Det är olagligt och orimligt med 63 barn med två vuxna i personalen, säger sakkunnig Päivi Vepsä vid fackorganisationen Talentia, som företräder omkring 4 000 socionomer som utbildat sig inom småbarnspedagogik. Hon är upprörd över Svenska Yles rapportering om personalläget vid ett daghem i Helsingfors.

En barngrupp får bestå av högst 23 barn, lite beroende på hur gamla barnen är.

- När jag säger att det är olagligt menar jag också att det är farligt för barnen. Det finns för få händer, ögon och fötter, det handlar faktiskt konkret om det här.

- Så här kan vi inte behandla våra barn.

Är du förvånad över Svenska Yles uppgifter?

- Tyvärr inte. Många daghem har i dag stor brist på personal, bekräftar hon. Vi ser det allt tydligare nu. Det är allt vanligare - fast det är olagligt.

Nedsättande inställning, oklara behörighetskrav och rätten att undervisa i förskolan

― Sakkunnig Päivi Vepsä

Det är den nya lagen om småbarnspedagogik som trädde ikraft den första september i år som spökar i bakgrunden visavi personalbristen inom daghemsverksamheten.

- Socionomerna med 210 studiepoäng i bagaget efter examen vid yrkeshögskola har hittills haft behörighet att undervisa i förskolan, men den nya lagen om småbarnspedagogik ändrar på det här, förklarar Vepsä.

Läget förvärras ännu på svenska sidan

― sakkunnig Päivi Vepsä

- Dessutom upplever socionomerna att inställningen gentemot dem är nedsättande - deras yrkeskunskap värderas inte.

Det här leder enligt Vepsä till att allt färre söker sig till yrket och personalbristen förvärras.

- Särskilt på svenska sidan kommer läget att bli ännu värre, säger Vepsä.

barn som leker
Bildtext Dimensioneringen av personalen på daghemmen finns stadgat i lag.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Socionomernas möjlighet att göra karriär, till exempel i form av daghemsföreståndare, stängs i och med den nya lagen om småbarnspedagogik - trots att deras praktiska kunnande på området är högre jämfört med dem som studerat småbarnspedagogik på universitet - och fått behörighet efter 180 studiepoäng.

Nu krävs universitetsstudier för förskolelärare

För att få undervisa i förskolan i framtiden måste man ha universitetsstudier bakom sig. Det betyder att socionomerna, enligt den nuvarande lagen, måste börja studera på nytt på universitetet om de vill göra karriär eller söka sig till ledande poster inom småbarnspedagogiken.

- Dessutom grundas det nya socionomtjänster vid daghemmen före år 2023 - och det finns ingen tjänstebeskrivning ännu för dem, förklarar Vepsä vidare.

- Det här motsätter sig socionomerna - de vill verka som lärare inom småbarnspedagogiken - inte "bara som socionomer där", eftersom de är utbildade och har specialiserat sig på detta.

Vepsä betecknar det hela som en "utbildningsfälla", som uppstått efter att den nya lagen om småbarnspedagogik trädde i kraft.

Det här har många olika parter slagit larm om, bland dem Talentias ordförande Tero Ristimäki senast i en insändare i Helsingin Sanomat.

Visst handlar det om låga löner också

Dagens småbarnspedagoger är högutbildade med minst tre och ett halvt års studier bakom sig - och lönen de får är kring 2 300 euro.

- Så här kan det inte vara, arbetet på dagis är ansvarsfullt.

Socionomerna är i sämre ställning i fråga om rekrytering också.

Daghemmen anställer hellre dem som utbildat sig på universitet - för att de kan verka både som lärare i förskolan och behörig personal vid daghemmet.

- De universitetsutbildade har alltså ett försprång i rekryteringarna och det leder till att allt färre vill utbilda sig till socionom inom småbarnspedagogiken - och personalbristen förvärras på sikt. Det här är fel tänkt av lagstiftarna, säger Vepsä.

Hon uppmanar yrkeshögskolorna och universiteten att ta sig en funderare, sätta sig runt samma bord och fundera på situationen.

- Utbildningen av småbarnspedagoger borde koordineras bättre nu. Man kan inte stifta en sådan här lag under skriande personalbrist på daghemmen.

Det finns omkring 12 000 småbarnspedagoger i arbetslivet i dag. En tredjedel av dem har utbildat sig till socionomer.

Diskussion om artikeln