Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Rättegången mot Kulturprofilen inledd - åtalad för två fall av misstänkt våldtäkt

Från 2018
Uppdaterad 19.09.2018 15:00.
Den så kallade Kulturprofilen - Jean-Claude Arnault då han anlände till Stockholms tingsrätt på onsdagen 19.9.2018.
Bildtext Den så kallade Kulturprofilen då han anlände till Stockholms tingsrätt på onsdagen 19.9.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

På onsdag morgon inleddes rättegången mot den så kallade Kulturprofilen i Stockholms tingsrätt. Han misstänks för att ha utsatt en kvinna för två våldtäkter. Själv nekar han till anklagelserna.

Rättegången i Stockholms tingsrätt hålls bakom stängda dörrar och ska pågå i åtminstone tre dagar.

I samband med #metoo-rörelsen för knappt ett år sedan briserade skandalen kring påstådda sexuella övergrepp av Kulturprofilen. Han heter egentligen Jean-Claude Arnault och är gift med poeten och ledamoten i Svenska Akademien, Katarina Frostensson.

Deras kulturklubb Forum fick ekonomiska bidrag av Svenska Akademien och Akademiens övernattningslägenheter hade flitigt nyttjats av Kulturprofilen.

Skandalen störtade Svenska Akademien i en djup kris som slutade med att flera ledamöter lämnade den, att den ständiga sekreteraren avsattes och att årets Nobelpris i litteratur ställdes in.

Ursprungligen berättade 18 kvinnor för Dagens Nyheter om övergrepp av Kulturprofilen. Åtta av dem polisanmälde övergreppen.

Polisen inledde en förundersökning i åtta av de polisanmälda fallen, men fyra fall bedömdes som preskriberade och i tre fall saknades bevisning.

Teknisk bevisning saknas

Den nu aktuella rättegången gäller alltså två fall av misstänkt våldtäkt som ska ha ägt rum i oktober och december 2011 mot en och samma kvinna.

Kvinnan är en av de 18 som gick ut i Dagens Nyheter och anklagade Kulturprofilen för övergrepp.

Båda övergreppen ska ha ägt rum i mannens övernattningslägenhet i centrala Stockholm.

Den målsägande kvinnan har givit detaljerade beskrivningar av sexuella övergrepp med våldsinslag. Hon har i förhör också berättat att hon varit rädd för att Kulturprofilen skulle förstöra hennes karriär om hon anmälde honom.

Teknisk bevisning i de här fallen saknas.

Bevisningen bygger på kvinnans egen beskrivning. Dessutom hörs en psykiater och sex andra vittnen. Kvinnan har berättat för de här personerna om övergreppen redan i samband med övergreppen och vid senare tillfällen.

Källor: SR, DN, Aftonbladet

Diskussion om artikeln