Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovissheten har plågat familjen i flera år, men nu har dottern fått uppehållstillstånd: ”Jag är glad att vi inte gav upp”, säger pappan

Från 2018
Joakim Snickars och Udomrak Yodkaew på en lunchrestaurang
Bildtext Udomrak Yodkaew och Joakim Snickars är glada att kampen för dottern gav resultat
Bild: Louise Bergman

I fem år har familjen kämpat för att dottern ska få stanna i Finland. Instans efter instans har gett avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Men i augusti kom besked från Högsta förvaltningsdomstolen, dottern får uppehållstillstånd och behöver inte återvända till Thailand.

Det var år 2013 som den första ansökan om uppehållstillstånd för dottern lämnades in till finländska myndigheter. Då hade styvpappan Joakim Snickars och flickans biologiska mamman Udomrak Yodkaew varit gifta i fyra år.

I avslaget lyfte Migrationsverket bland annat upp familjebandet mellan mor och dotter. Udomrak flyttade med Joakim till Finland år 2009 och lämnade dottern i Thailand.

Flickan, som då var 8 år, togs omhand av mormor. Myndigheterna ifrågasatte om det verkligen kunde finnas ett faktiskt familjeband mellan mor och dotter då de inte bodde i samma hus.

Att ansöka om uppehållstillstånd för dottern har varit en utdragen process. Familjen har lämnat in flera tilläggsutredningar under årens lopp och däremellan har de väntat i månader på att höra något från myndigheterna.

Barnets bästa beaktas

Nu väljer Högsta förvaltningsdomstolen att gå på en annan linje än bland annat Migrationsverket. I beslutet gör HFD bedömningen att det finns en sådan familjerelation mellan mor och dotter som avses i utlänningslagen.

Domstolen konstaterar också att det är barnets bästa att bevilja uppehållstillstånd.

- Vi är väldigt lyckliga över beslutet. Jag har hela tiden velat det bästa för min dotter, säger Udomrak

Udomrak Yodkaew jobbar i köket på en lunchrestaurang
Bild: Louise Bergman

- Det känns bra att de ser med mänskliga ögon på det här. Och det känns gott att veta att vi gjorde rätt som inte gav upp efter det första, andra och tredje negativa beskedet, säger Joakim Snickars.

Många mörka tankar

Joakim konstaterar att de senaste fem åren varit jobbiga på grund av den utdragna ovissheten.

- Det har tidvis varit mycket tungt och ibland har jag sovit sämre på grund av alla tankar som snurrat. Även om vår dotter kanske inte gett uttryck för sin oro i ord, så har hon inte heller mått bra under den här tiden.

Joakim Snickars tar åt sig sallad på en lunchrestaurang
Bild: Louise Bergman

Joakim säger att han under processens gång ofta drabbats av mörka tankar. Dels för att det byråkratiska maskineriet malt så långsamt, men också på grund av vårt samhällsklimat.

- Det är hårda vindar som blåser i Finland och i hela Europa. Det tycks finnas en stor rädsla för andra kulturer. Och att nästan dagligen läsa om människor som blir utvisade från Finland har gett ännu mer ångest.

En nystart

Joakim, Udomrak och deras dotter har hunnit smälta beskedet som deras jurist kom med i slutet av augusti.

- Den framtidsskräck vi haft är borta. Det här är en enorm lättnad och som familj mår vi klart bättre nu, säger Joakim.

Något extra firande blev det inte då det positiva beskedet kom. Men visst förgyllde det tillvaron.

- Vi skulle på en weekendresa till Åland med en thailändsk vän och man kan väl säga att resan blev ännu trevligare tack vare det här. Det kändes som att det var starten på något nytt.

"Ge inte upp"

En fråga som Joakim och Udomrak tänkt mycket på under hela processen är dotterns utbildning. Skulle den bli på hälft om hon tvingades flytta tillbaka till Thailand?

Nu behöver de inte bekymra sig för det. Dottern, som är 17 år, går sista året i grundskolan.

- Vi har väl inte riktigt hunnit diskutera utbildningsalternativ ännu. Men hon är disciplinerad när det gäller skolarbetet, samtidigt som hon också är praktiskt lagd. Så vi får väl se vad hon väljer. Nu närmast ska hon söka praoplats, säger Joakim.

Joakim har en hälsning till människor som är mitt uppe i en process om uppehållstillstånd.

- Ge inte upp. Människor har rätt att använda alla möjligheter för att förlänga processen och för att försöka ändra ett beslut. Det gäller att använd alla “livlinor” som finns. Det gjorde vi, i fem år och tre månader, innan det gick vägen.

Diskussion om artikeln