Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Träffa bekanta Yle-profiler och historiska figurer på höstmarknaden i Ekenäs

Från 2018
Uppdaterad 20.09.2018 11:25.
Höstmarknad i Ekenäs
Bildtext Marknaden i Ekenäs samlar hundratals försäljare och kring 30 000 besökare.
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Marknaden i Ekenäs lockar vanligen kring 25-30 000 människor. I år är marknaden också för första gången i full gång förutom på torsdag och fredag också på lördag. Yle Vega är med alla tre dagar.

Uppdatering 20.9: Tyvärr kan podden Besser & Wisser inte spelas in på marknaden på grund av ett sjukdomsfall.

Du kan följa med direktsändningar och träffa programvärdar alla dagar. På torsdag och fredag sänder Yle Västnyland från marknaden från klockan åtta på morgonen. På plats är förutom regionchef Patrik Rosström också programvärden Veronica Montén.

Medeltid på slottet

Kom med och klä ut dig! Låt dig fotograferas av oss eller passa på att knäppa årets mest annorlunda självporträtt. Vi har smyckat ett tält och fyllt det med kläder inom ramen för temat ”medeltid på slottet”.

Tält för fotografering där det finns riddarutrustning, skattkista, ett stort stearinljus, en äkta matta, stor gyllene ram och antik stol.
Bildtext Här kan du fotas i medeltida skrud.
Bild: Mia-Irene Sundqvist

Du kan besöka fototältet under alla tre marknadsdagar mellan klockan 10-16. Yles scenograf Mia-Irene Sundqvist utklädd till Karin Månsdotter hjälper dig att välja kläder.

Om du har tur kan du också passa på att låta dig fotograferas tillsammans med Gustav Vasa eller Katarina Jagellonica. De två är ändå förhållandevis upptagna och finns inte hela tiden i tältet.

Katarina Jagellonicas svarta sammetsklänning har återskapats för tidsresor i Ekenäs
Bildtext Katarina Jagellonica är en av dem som du kan träffa i fototältet.

Torsdagen fortsätter med en möjlighet att skicka hälsningar och önska musik i direktsändning i programmet förmiddag i Nyland. Reportern Gunilla Ginström tar emot dina hälsningar i marknadsvimlet vid Yles tält mellan klockan nio och elva.

Besser & Wisser bandas inför publik

Yle Vegas vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund kan du träffa från ungefär klockan elva på torsdag. Honom kan du höra bland annat i poddcasten Besser & Wisser.

Du kan diskutera till exempel planeter och galaxer med Kvanthopp-Marcus.


Det här stycket uppdaterades torsdagen 20.9.2018 vid 11-30-tiden: Tyvärr kan poddcasten Besser & Wisser inte spelas in på marknaden så som tidigare annonserats. Orsaken är ett sjukdomsfall.

Debatt och Eftersnack live

Bettina Sågbom är värd för dagens debatt, Slaget efter tolv, som sänds från marknaden på fredag. Ämnet för debatt är färdtjänsten och hur den (inte) fungerar just nu.

Såväl rörelsehindrade som äldre är mycket utsatta efter förändringarna i lag och praxis som trädde i kraft i somras. Mängden hårresande vittnesmål om uteblivna köror och fruktansvärda väntetider kan läsas så gott som varje dag.

Eftersnack i Yle Vega med Magnus Londén och Jeanette Björkqvist landar på marknaden på fredag eftermiddag. Eftersnack sänds från yletältet med start klockan 15.03.

Kikes show hela vägen

På lördag morgon sparkar Kike Bertell igång Yle Vega Lördag genast efter nyheterna klockan nio. Du kan följa med sändningen på plats hela förmiddagen. Kike Bertell kommer att ha flera studio(tält)gäster och vid sin sida har han tf producenten för Yle Vega Lördag, Nina Sederlöf.

Yle sänder också på webben under alla tre dagar. Dels i form av en live blogg och dels i form av direktsänd video på Arenan, det vi kallar för Lokalt live.