Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sipilä: EU:s gemensamma gränsbevakningsstyrkors befogenheter måste utredas

Från 2018
Statsminister Juha Sipilä (C.)
Bildtext Statsminister Juha Sipilä (C).
Bild: Lehtikuva

Förslaget om att införa gemensamma gränsbevakningsstyrkor i EU måste ses över noggrant, säger statsminister Juha Sipilä (C). Ännu är det oklart vilka befogenheter styrkorna ska ha.

Det är ännu oklart hur Finland ställer sig till EU-kommissionens förslag, säger Sipilä. EU-ledarna ska under onsdagen och torsdagen för första gången ta ställning till kommissionens förslag om att införa gemensamma kust- och gränsbevakningsstyrkor.

Ordförandelandet Österrike har önskat att mötet i Salzburg ska koncentrera sig på invandringsfrågor.

170 finska gränsbevakare behövs

Kommissionens förslag om en tilläggsstyrka på 10 000 man som presenterades förra veckan har redan hunnit väcka kritik. Sipilä påminner om att gränsbevakningen enligt överenskommelse är varje medlemsnations eget ansvar.

Förslaget innehåller fortfarande en del ”öppna frågor”.

- Nu måste vi i lugn och ro se om vi kan förstärka medlemsländernas egna gränsbevakning och vilken dessa styrkors verkliga roll skulle vara, säger Sipilä.

En gemensam gränsbevakningsstyrka skulle innebära att också Finland behöver delta med en viss mängd gränsbevakare.

Gränsbevakningsväsendet uppskattar att de kommer att behöva anställa och utbilda fler om Finland ska kunna leverera de 170 gränsbevakare till EU som efterfrågas.

Landstigningscentral i Egypten?

I somras kom EU-länderna överens om att utreda möjligheten att grunda så kallade landstigningscentraler. Problemet har varit att länder utanför EU inte har varit villiga att ta emot dessa centraler.

Egypten är ett av de länder utanför unionen där EU potentiellt kunde grunda ett center för migranter som räddats från havet, säger Sipilä.

Förra veckan träffade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi.

Kurz och Tusk väntas presentera för de övriga EU-ledarna vilka möjligheter till samarbete med Egypten det finns.

Sipilä tror att EU-länderna kommer att arrangera ett gemensamt möte med arabländerna ännu under detta år.

Källa: STT

Diskussion om artikeln