Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Fredrik Westblom testade tolv religioner på ett år: "Satanismen gav mig bättre självförtroende"

Från 2018
Uppdaterad 18.11.2018 13:03.
Fredrik Westblom
Bildtext Som nyinvigd i sitt projekt kände han sig trött och svag. Efteråt är Fredrik Westblom både gladare och starkare.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

När Fredrik Westblom inledde projektet "tolv religioner på ett år" var han en ganska trött och ledsen man, och han hoppades att året kunde ändra honom som person på något sätt.

Tanken var att testa en religion i månaden med hjälp av studier, meditationer, böner, ritualer och anpassade tänkesätt. Och nu då året är förbi tycker Fredrik att han blivit både starkare och gladare.

- Förr hade jag svårare att framhäva mig själv och tycka att jag gjort nåt bra.

Månaden som kom att stärka honom mest var månaden med satanismen. Men som kristen och uppvuxen i lutherska kyrkan var han en aning rädd för november och just den delen av projektet.

Fredrik Westblom
Bildtext För Fredrik Westblom verkade det inte vara någon större skillnad mellan att meditera som buddhist, mormon eller kristen.
Bild: Yle/Matti Palmu

- Det finns så många fördomar om satanism och till exempel djävulsdyrkan var ingenting jag ville pröva på, berättar Fredrik.

Samtidigt var en av tankarna med "tolv religioner på ett år" att Fredrik skulle testa sina egna gränser och också respektera dem ifall de kom emot.

Och han tyckte inte att det var hans grej att först föreställa sig att det fanns onda makter och sedan dessutom börja tillbe dem.

- Men jag beslöt mig för att fokusera på LaVey-satanismen och den upplevde jag ändå annorlunda, säger Fredrik.

Fredrik Westblom möter mormonen Emil Pärkkä
Bildtext Som mormon är det mycket viktigare att jag tänker på Gud än på mig själv, säger mormonen Emil Pärkkä.
Bild: Yle/Matti Palmu

Medan många religioner uppmanar mänskor att fokusera på Gud, så kände Fredrik att LaVey-satanismen uppmuntrade honom att enbart tänka på sig själv.

- Och för mig var det nyttigt. Nu var det jag som var guden. I en hel månad handlade allting om mitt eget välbefinnande, för en gångs skull.

Fredrik som annars beskriver sig som en empatisk person med svårigheter att höja sig själv över andra, började nu se sig i spegeln ofta, köpa nya kläder och träna. Och äta bakelser när han hade lust.

- Fåfängan gav livet mening, minns Fredrik.

- Och den påverkade mig socialt. Jag vågade ta för mig mera. Prata. Vara en livlig person.

Som LaVey-satanist pysslade Fredrik också ihop en burk med affirmationer till sig själv, små lappar med enstaka ord på.

- Smart, snygg, modig. Egenskaper som jag antingen har eller vill ha.

Det innebar en viss kontrast att gå från den satanistiska egoismen till kristendomen där det plötsligt gällde att be för andra

― Fredrik Westblom

Fortfarande drar han en lapp om dagen för att påminna sig själv om hur han vill vara. Men annars har livet ändå återgått till det normala och Fredrik beskriver sig som en tillbakadragen typ igen.

Från året med religionerna finns bara dagboken, affirmationerna och ett litet altare kvar.

Även om satanismen gav honom ett bättre självförtroende hade han inte velat stanna kvar i den för resten av livet. Det insåg han snabbt.

- Jag kan hämta inspiration därifrån. Men ingen av de här religionerna är bäst för mig.

- Var och en av dem har något som hade utvecklat mig på ett dåligt sätt i längden, säger han.

Det gäller även kristendomen.

Fredrik har inga planer på att skriva ut sig ur kyrkan, men där finns ändå saker som kan provocera honom. Det var också delvis därför som han ville testa tolv religioner på ett år, från början.

Fredrik Westblom
Bildtext Du vet väl om att du är värdefull? funderar Fredrik. Så säger man ofta inom kyrkan. Ändå säger många - men. Men du vet väl om att du inte borde vara homosexuell? Och så vidare...
Bild: Yle/Matti Palmu

Se Fredrik Westblom i Himlaliv: "Satanist i november, kristen i maj" på Yle Teema Fem, måndagen den 19 november klockan 18.30, eller på Arenan:

Satanist i november, kristen i maj - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln