Hälften av alla nya företag grundas av unga under 36 år – "man har ingen aning om det bär men jag tycker man ska våga"
Linn Jung, 32, sa upp sig från ett fast jobb för att bli företagare. Hon är långtifrån den enda. Under årets första halvår grundades drygt hälften av alla nya företag av unga under 36 år.
Vasabon Linn Jung hade inte tänkt bli företagare, åtminstone inte just nu. Men när hon fick frågan om hon ville vara med och starta en kommunikationsbyrå rycktes hon med.
- När tanken landade i mig och jag började lista fördelarna med att bli företagare var det svårt att backa. Jag är ingen hård trygghetsknarkare överlag utan jag tycker om att testa nya saker och bryta ny mark, säger Jung.
Hon tyckte att det i företagandet fanns en stor utvecklingspotential för henne själv.
- På den arbetsplats där jag jobbade fanns det inte just då så många utmaningar som jag känner att jag behöver och det kan man ju lugnt säga att det finns som företagare.
Frihet att göra det man själv tror på
Under årets första halvår grundades drygt hälften av alla nya företag av unga under 36 år, visar siffror från nyföretagarcentralerna. Det här märker man också i Vasa.
Den största åldersgruppen som besökte företagsrådgivningen vid Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia under årets första halvår var 30-39-åringarna.
Hittills har Linn Jung inte ångrat sitt val att bli företagare. Man får göra det man själv tror på även om ansvaret förstås är mycket större än som anställd.
- Det finns ingen annan att lämna allt jobbigt ansvar på. Men om man jämför med tidigare så är det en väldigt kort sträcka från idé till genomförande. Det finns ingen chef eller styrelse jag behöver kolla med utan jag får göra precis som jag vill.
En annan nybliven företagare i Vasa är Christian Tallgren. Hans familjeföretag reparerar mobiltelefoner och surfplattor.
- Jag har länge jobbat inom IT-branschen och har tänkt med min äldsta dotter att vi ska grunda ett företag. När det sen dök upp en chans att bli franchiseföretagare i Vasa nappade jag på.
Företagsrådgivaren tar en ner på jorden
Den första tiden som företagare har gått bra också för Tallgren. Både han och Linn Jung har haft stor hjälp av företagsrådgivningen vid Vasaregionens nyföretagscentrum Startia.
- I början är man så entusiastisk. Man har sin idé och man tycker att den är världsbäst. Då är det skönt att man har någon som tar en ner på jorden lite ibland, säger Linn Jung.
- Vi har till exempel gått igenom vad vi gör om vi möter sämre scenarier, som om någon av oss skulle bli arbetsoförmögen. Det är bra att man har tänkt igenom de här situationerna på förhand så att man har en plan.
Christian Tallgren fick hjälp av Startia med att bland annat ansöka om startpeng för nya företagare.
- Det har hjälpt mig ekonomiskt till en början.
Viktigt att fundera på efterfrågan och konkurrens
Företagsrådgivaren Olav Nylund är den som har hjälpt både Jung och Tallgren att starta sina företag. Nylund träffar både människor som vill starta företag och sådana som redan är företagare.
När man kommer till honom med sin företagsidé vill han veta så noggrant som möjligt vad idén går ut på.
- Vad är det för produkt eller tjänst? Vad finns det för efterfrågan på marknaden? Har man tänkt ha det som bisyssla eller huvudsyssla?
Man behöver ta reda på var kunderna finns och vad de vill ha, och fundera på konkurrenssituationen. Finns produkten eller tjänsten redan på marknaden eller finns det en nisch för det här?
- Sen går vi igenom allt möjligt som hänger ihop med det här. Hur långt du har hunnit med idén, vad du har för kontakter och annat som hör ihop med grundandet av företaget, säger Nylund.
Hjälper ett företag i veckan att köra igång
Till Olav Nylund kommer folk i alla åldrar med sina företagsidéer, allt från 20-åringar till 60 plussare.
- Den stora gruppen är de som är mellan 25 och 35 år. Sådana som har fått lite arbetserfarenhet och som har en idé som de vill förverkliga.
Hittills i år har Nylund haft ett hundratal kunder men alla startar inte företag efter att ha träffat honom.
- Väldigt många vill bara diskutera sina idéer och kommer kanske fram till att det inte är en lönsam plan som de har. För min del blir det kanske ett företag i veckan som kör igång.
Det finns av tradition en stark företagaranda i Österbotten men samtidigt har kulturen ändrats lite i takt med att möjligheterna blivit fler, säger Olav Nylund.
- Det som märks bland unga företagare i dag är att man vill ha frihet och man vill förverkliga sig själv mera i dag än tidigare. Förr handlade det mer om levebröd och att det inte fanns så många alternativ. I dag är företagande en av många andra möjligheter.
Testa idén i mindre skala först
Har man ett jobb kan det vara klokt att inte genast säga upp sig för att satsa fullt ut på företagandet, säger Nylund.
- Om man har en idé som man är lite osäker på skulle jag rekommendera att man först provar på i liten skala som bisyssla och kollar om det finns kunder och lönsamhet. Sen när man märker att det här går att leva på kan man sadla om och bli heltidsföretagare.
Hur länge det tar innan företaget blir lönsamt varierar.
- Ibland kan det gå väldigt snabbt att komma in på marknaden. Men det kan också hända att det är en väldigt arbetsdryg process och att man måste jobba väldigt långa kvällar och långa veckoslut för att få det att rulla.
De flesta som startar företag börjar som ensamföretagare och i takt med att företaget växer kan man kanske anställa fler.
Man kan alltid gå tillbaka till att vara anställd
Det stora ansvaret kan lätt tynga nya företagare - att man plötsligt är ansvarig till hundra procent för sitt eget liv och sin egen ekonomi.
Olav Nylunds råd när man brottas med de här tankegångarna är att hålla huvudet kallt och begära hjälp om man inte själv har svaret på alla frågor.
- Rusa inte iväg och ta alltför stora lån direkt. Starta försiktigare och pröva dig fram så du inte tar på dig alltför stora skulder för framtiden.
I dag ser unga företagande som något de gör just nu, inte nödvändigtvis hela livet, säger man vid nyföretagarcentralerna.
Så resonerar också Linn Jung.
- Man har ju ingen aning om det bär eller inte men jag tror att det här skulle vara en sak jag skulle ångra om jag inte hade försökt. Det finns väl ingenting som säger att man inte senare kan gå tillbaka till att vara anställd.