Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Insamlingsbössorna dyker upp igen - Röda Korsets hungerdagsinsamling inleds

Från 2018
Uppdaterad 20.09.2018 08:05.
unga hungerdagsinsamlare
Bild: www.malkamaki.com

På torsdag inleder Röda Korset sin hungerdagsinsamling. Den pågår i tre dagars tid. De insamlade pengarna går till Röda Korsets katastroffond

Under de närmaste dagarna rör sig tusentals frivilliga insamlare i landet med röda insamlingsbössor. I fjol deltog 14 000 frivilliga.

Röda Korset informerar om insamlingen på sin hemsida.

För tillfället har Röda Korsets katastroffond beredskap att hjälpa de som lider av supertyfonen Mangkhuts framfart i Filippinerna i förra veckan.

Pengar går dessutom till Bangladesh dit en enorm mängd människor har flytt undan våldsamheter från grannlandet Myanmar.

Det handlar om människor som tillhör den muslimska minoriteten rohingya och som har samlats i ett stort flyktingläger vid gränsen mellan Bangladesh och Myanmar.

Rohingya-flyktingar i läger i Bangladesh
Bildtext Flyktinglägret vid Bangladesh gräns mot Myanmar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Maria Suoheimo som är chef för internationell katastrofhjälp vid Finlands Röda Kors medverkade i Yles morgon-TV och berättade om förhållandena i lägret, som hon nyligen har besökt.

- Där finns närmare en miljon människor på ett litet område, det torde vara världens största flyktingläger och det fortsätter att växa, uppger hon.

En miljon människor utan vatten och avlopp

Enligt Suoheimo är läget skralt med hälsa och hygien.

- Det råder brist på dricksvatten, det finns inget avloppssystem och man går på stigar som delvis är förstörda av rikliga regn, säger hon.

Finlands Röda Kors driver ett fältsjukhus i lägret.

- Det har inriktat sig på akut kirurgi och på förlossningar. Dödligheten är stor i lägret bland kvinnor i samband med förlossningar, eftersom komplikationer inte upptäcks i tid och kvinnorna inte vet att de borde söka sig till vård, säger Suoheimo.

Fältsjukhuset uppfördes med hjälp av pengar från fjolårets hungerdagsinsamling.

Diskussion om artikeln