Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna åt wienerschnitzel och gnabbades om migrationen – toppmötet i Salzburg fortsätter i dag

Från 2018
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz och Europeiska rådes ordförande Donald Tusk.
Bildtext Österrikes förbundskansler och toppmötets värd Sebastian Kurz (till vänster) har en nyckelposition i unionens framtid, då hans regering håller en konservativ och migrationsrestriktiv linje. Här samtalar han med rådsordförande Donald Tusk.
Bild: @EU

I dag fortsätter det inofficiella EU-toppmötet i Salzburg i Österrike. Migrationspolitiken och brexit sätter sin prägel på dagens diskussioner.

Salzburg, Österrike

Toppmötet tjuvstartade redan igår kväll med middag och rundabordsdiskussioner med ledarna från samtliga nuvarande 28 medlemsländer.

Efter de sedvanliga artighetsfraserna och en avnjuten wienerschnitzel var det dags för EU-ledarna att bita sig fast vid den egentliga mötesagendan.

Migrationspolitiken har tärt på relationerna mellan EU-länderna. Det var också föga överraskande den frågan som väckte mest debatt i går kväll.

Ingen gynnas av aggressiv retorik

Rådsordförande Donald Tusk uppmanade EU-länderna att sätta det ömsesidiga skuldbeläggandet åt sidan och fokusera på att hitta gemensamma lösningar.

- Istället för att plocka politiska poäng på situationen borde vi fokusera på vad som fungerar, säger Tusk med hänvisning till migrationsdiskussionen.

Enligt Tusk har man trots den aggressiva retoriken kommit framåt i fråga om att lösa migrationsfrågan.

Som bäst förhandlar EU med antal nordafrikanska länder om att inrätta asylcentraler utanför unionens gränser. Längst har man kommit i diskussionerna med Egypten.

Gränsbevakningen kommer att diskuteras

För en vecka sedan presenterade EU-kommissionen ett förslag om att förstärka EU:s yttre gränser. Ett av förslagen går ut på att ge EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex en styrka på 10 000 personer.

Finlands statsminister Juha Sipilä hänvisade i går till att gränsbevakningen hör till de enskilda medlemsländernas kompetens och att man också måste utreda möjligheten att förstärka de enskilda medlemsländernas gränsbevakning.

- Nu måste vi i lugn och ro se om vi kan förstärka medlemsländernas gränsbevakning och vilken dessa styrkors verkliga roll skulle vara, sade Sipilä i går kväll.

Brexit en annan het potatis

Storbritanniens premiärminister Theresa May vädjade i går till att EU-ledarna borde ge upp sina omöjliga krav i brexit-förhandlingarna.

I dag fortsätter de återstående 27 medlemsländerna att förhandla utan premiärminister May.

Det är redan i det här skedet klart att tidtabellen för brexit är mycket stram. Man räknar med att ett avtal mellan EU och Storbritannien borde godkännas senast i november för att det ska kunna tillämpas i slutet av mars då Storbritannien lämnar unionen.

Diskussion om artikeln