Trump gav Spanien råd hur flyktingfrågan ska lösas: Föreslog mur genom Sahara
USA:s president Donald Trump har föreslagit att Spanien bygger en mur genom Sahara för att förhindra flyktingar att komma till landet. Det berättade Spaniens utrikesminister Josep Borrel i Madrid igår på onsdagen.
Trump lovade i presidentvalet 2016 att bygga en mur mellan Mexiko och USA.
Nu ska Trump enligt ministern ha försökt exportera sin mur-idé i samband med att spanska kungaparet var på officiellt besök i Vita huset i juni tillsammans med Borrel.
Borrel delade med sig anekdoten på ett lunchevenemang i Madrid och historien har rapporterats om i spanska- och internationella medier.
Enligt Borrell skulle spanska diplomater ha opponerat sig mot Trumps råd i frågan genom att hänvisa till geografiska realiteter: Saharas bredd uppgår till nästan 5000 kilometer.
Den amerikanske presidenten lär ha sagt att det är omöjligt att tänka sig att USA:s gräns med Mexiko skulle vara kortare än den sträcka som Sahara utgör i bredd. I själva verket är USA:s södra gräns cirka 3200 kilometer lång.
Spaniens utrikesminister: Invandring är "emotionellt problem"
På lunchträffen diskuterade den socialistiske ministern flyktingfrågan och delade också med sig sina egna tankar om ämnet. Enligt El Pais sade Borrel att invandringen var ett ”emotionellt problem” och att Europa inte kunde ”absorbera mer än en viss procent invandrare, speciellt om de är muslimer”.
Borrell har också kritiserat dem som föreslagit ”hypotetiska Marshallpalner för Afrika” för att stöda kontinenten ekonomiskt, eftersom han menar att penningsummorna i dag är mindre än de var då USA enligt Keynesiansk modell stödde Europas återuppbyggnad efter andra världskriget.
Flyktingfrågan inrikespolitiskt känslig
Borrell menade ändå att frågan inte heller går att lösa ”i Salvinistil” - en referens till Italiens ytterhöger inrikesminister. Tidigare har Borrell, som också varit talman för Europaparlamentet, sagt att Europa bör ha "perspektiv" på problemet, eftersom det enligt honom rör sig om få personer i proportion till EU:s hela befolkningsmängd.
Flyktingfrågan seglade upp högt på den nyutnämnda center-vänster regeringens dagordning i somras då landet tillät räddningsbåten Aquarius ta i hamn i Valencia efter att italienska regeringen nekat fartyget rätten att göra det i Italien.
Inrikespolitiskt är frågan knepig för regeringen. I år har Spanien enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR tagit emot närmare 39 000 migranter som anlänt främst från Marocko. För Italien är motsvarande siffra 20 700 och för Greklands del handlar det om 22 350 personer hittills i år.
1642 människor har omkommit eller försvunnit på resan över Medelhavet i år.
Källor: El Pais, The Guardian
Tillsatt: källor, kl 9.02