Känner du för ovanliga smakkombinationer? Testa bräserad rödbeta med lakrits och pesto på rödbetsblast

Rödbetan är rotfrukternas kameleont. Den gifter sig bra med både citrus, blåmögelost och lakrits.
I den här rätten är det ugnen som gör det mesta av arbetet. Gott både som huvudrätt eller tillbehör.
Ingredienser, 4 pers:
- 1 kg rödbetor med blast
- 2 st äpple, klyftade
- 2 st schalottenlök, strimlad
- 1 dl äppelvinäger
- 150 g smör
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 1 tsk chiliflakes
- 3 cm lakritsrot finriven
Gör så här:
- Tvätta och skrubba betorna tills de är fria från jord.
- Spara blasten till peston och de spädaste bladen till uppläggningen. Hittar du inte rödbetor med blast kan du byta ut blasten mot spenat.
- Dela ner betorna till centimetertjocka skivor och placera i ugnsfast form tillsammans med smör, vinäger, chili, lakrits, strimlad lök, tärnat äpple, salt och socker.
- Bräsera i ugnen på 180 grader i ca 40-50 minuter tills betorna är mjuka men med lite tuggmotstånd.
Pesto på rödbetsblast och basilika
Bild: YLE/Carina Ahlskog
pesto,rödbeta,Strömsö,matrecept
Ingredienser, 4 pers:
- blasten från betorna eller 200 gram färsk spenat
- 1 kvist basilika
- 1 kvist citrontimjan
- 1 dl rapsolja, kallpressad
- ½ dl pumpakärnor
- 1 vitlökskyfta
- 50 gram parmesanost
Gör så här:
- Hacka över alla ingredienserna till peston grovt.
- Häll allt utom parmesanen i en mixer. Tillsätt riven parmesan då peston börjar ta ihop och smaka av med salt och peppar.
- Servera de bräserade betorna med en rejäl klick pesto och smetana. Garnera gärna lite råhyvlad beta och de spädaste hjärtbladen för konsistens och ögonfröjd.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
rödbeta,chili,Lakritsrot,Strömsö,matrecept