Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Känner du för ovanliga smakkombinationer? Testa bräserad rödbeta med lakrits och pesto på rödbetsblast

Från 2018
Uppdaterad 24.05.2019 13:13.
Bräserad rödbeta med lakrits - Spela upp på Arenan

Rödbetan är rotfrukternas kameleont. Den gifter sig bra med både citrus, blåmögelost och lakrits.
I den här rätten är det ugnen som gör det mesta av arbetet. Gott både som huvudrätt eller tillbehör.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 kg rödbetor med blast
  • 2 st äpple, klyftade
  • 2 st schalottenlök, strimlad
  • 1 dl äppelvinäger
  • 150 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 cm lakritsrot finriven

Gör så här:

  1. Tvätta och skrubba betorna tills de är fria från jord.
  2. Spara blasten till peston och de spädaste bladen till uppläggningen. Hittar du inte rödbetor med blast kan du byta ut blasten mot spenat.
  3. Dela ner betorna till centimetertjocka skivor och placera i ugnsfast form tillsammans med smör, vinäger, chili, lakrits, strimlad lök, tärnat äpple, salt och socker.
  4. Bräsera i ugnen på 180 grader i ca 40-50 minuter tills betorna är mjuka men med lite tuggmotstånd.

Pesto på rödbetsblast och basilika

En skål med pesto gjord av rödbetornas blast.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Ingredienser, 4 pers:

  • blasten från betorna eller 200 gram färsk spenat
  • 1 kvist basilika
  • 1 kvist citrontimjan
  • 1 dl rapsolja, kallpressad
  • ½ dl pumpakärnor
  • 1 vitlökskyfta
  • 50 gram parmesanost

Gör så här:

  1. Hacka över alla ingredienserna till peston grovt.
  2. Häll allt utom parmesanen i en mixer. Tillsätt riven parmesan då peston börjar ta ihop och smaka av med salt och peppar.
  3. Servera de bräserade betorna med en rejäl klick pesto och smetana. Garnera gärna lite råhyvlad beta och de spädaste hjärtbladen för konsistens och ögonfröjd.
Brässerad Rödbeta med chili & lakrits och pesto gjord av blasten.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln