Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helena Auvinen kan nu använda solenergi dygnet runt – är en av få som har skaffat ett stort laddningsbart batteri

Från 2018
Helena Auvinen visar sitt laddningsbara batteri.
Bildtext Helena Auvinen visar upp det nya batteriet.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Solpaneler har blivit mycket effektivare under senare år. På sistone har en del finländare också köpt ett kraftfullt batteri till sina solpaneler.

Pensionären Helena Auvinen kokar en kopp morgonkaffe i sitt 300 kvadratmeter stora hus i Tavastehus, där hon bor tillsammans med sin sambo.

All elektronik i huset drivs med solenergi – allt från kaffekokaren och diskmaskinen till bergvärmesystemet.

Hon har haft 22 solpaneler i två år, men skaffade förra månaden också ett laddningsbart batteri till panelerna.

Nu behöver paret inte använda solenergin direkt när den produceras, utan de kan lagra energin och använda den när som helst.

– Jag tycker det är ganska så bra att det produceras solenergi på dagen och vi kan sedan använda den via batteriet också efter att solen har gått ned, eller då det regnar, säger hon.

Det laddningsbara batteriet är ungefär lika stort som ett kylskåp och kan lagra åtta kilowattimmar (kWh) energi.

Troligen är det bara några tiotals hushåll i Finland som har skaffat ett så här kraftfullt batteri, eller kraftigare, till hemmet.

På sommarstugor som inte är anslutna till elnätet är det däremot relativt vanligt att koppla solpanelerna till ett laddningsbart batteri, men de har åtminstone hittills varit mycket mindre effektiva.

Auvinens batteri räcker mer än väl till för att täcka familjens elförbrukning dygnet runt om det har varit en solig dag. Energin räcker också till efter en molnig dag på sommaren.

Solpaneler
Bildtext Här är några av solpanelerna.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Batteripriserna har sjunkit under senare år, men det batteri Auvinen köpte kostade ändå så mycket som 12 000 euro.

– Jag vill värna om naturen. Pengar är inte så viktigt för mig i det här fallet, säger hon.

Många solpanelsägare avvaktar samtidigt med att investera i ett kraftfullt batteri. Till exempel Borgåbon Andreas Frejborg ser fram emot att skaffa ett.

– Men de är fortfarande för dyra, anser han.

andreas frejborg
Bildtext Andreas Frejborg har redan länge velat kunna lagra den solenergi som familjens solpaneler producerar.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Batteripriserna väntas fortsätta sjunka när det produceras allt fler kraftfulla batterier i världen.

På årsbasis räknar Auvinen och hennes sambo med att de nu bara behöver köpa drygt 4 000 kWh energi, i stället för 8 000 kWh med endast solpanelerna, eller 12 000 kWh helt utan solenergisystemet.

Det är främst på vintern som det blir nödvändigt att köpa el. En del av den här räkningen kan paret ändå betala med den el de säljer på sommaren.

Helena Auvinen
Bildtext Helena Auvinen fyller diskmaskinen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Auvinen har också alldeles nyss köpt en laddningsbar hybridbil som hon har tänkt ladda med hjälp av solenergin.

– Jag ska kunna köra 50 kilometer med endast el, och det är mycket bra när man kör i stan, säger hon.

Lönsamt så småningom

Milja Aarni som är sakkunnig vid Motiva, ett statsägt företag som främjar användningen av förnybar energi, bekräftar att stora laddningsbara batterier för solpaneler inte är särskilt lönsamma än.

Hon nämner att en del finländska hushåll ändå har köpt kraftfulla batterier. Det kan till exempel vara av miljömässiga skäl, eller för att man vill pröva på ny teknik.

– I det här skedet så fördubblar det lätt priset på solenergisystemet om man ska ha ett laddningsbart batteri till det. Men batterierna utvecklas hela tiden och om något år är situationen nog en helt annan, kommentar hon.

Försäljningsdirektör Markus Andersén på solenergiföretaget Naps Solar Systems tror också på en snabb utveckling.

– Vi har själva gissat att kanske nästa år, eller absolut senast år 2020, så skulle de faktiskt vara lönsamma, och det är en kombination av två faktorer. Priserna på batterisystem har kommit kraftigt ned och kostnaden för köpt el, inklusive överföringsavgifter och skatt, stiger hela tiden, säger han.

Markus Andersén
Bildtext Markus Andersén
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Att skaffa ett stort laddningsbart batteri är en investering som kommer att ta flera år att betala tillbaka men ett sådant här batteri kan hålla väl i närmare 20 år.

Många som hittills har skaffat batteri till sina solpaneler räknar också med att bostadens värde stiger till följd av investeringen.

– Det är främst ägare till småhus och intressant nog oftast familjer där man inte nödvändigtvis kommer att bo kvar i huset så länge som systemen fungerar, och där är då tanken oftast det att den ökar fastighetens värde, säger Andersén.

Han väntar sig att fler och fler kommer att skaffa solpaneler och batterier till dem under de kommande åren i takt med att den tekniska utvecklingen fortsätter.

– Vi väntar oss nog en ganska kraftig ökning. Vi kan se det på andra motsvarande marknader. Sverige är ett bra exempel att titta på. Där installeras det mångfalt fler system jämfört med i Finland.

Effektivare solpaneler

Framstegen handlar alltså inte endast om bättre batterier. Priset på solpaneler har sjunkit dramatiskt under de senaste åren samtidigt som de har blivit mer effektiva.

– På de mest soliga platserna i världen längre söderut kostar solenergin nu mindre än 20 euro per megawattimme, alltså mindre än 2 cent per kilowattimme, berättar Jero Ahola som är professor i energieffektivitet vid Villmanstrands tekniska universitet.

Han tillägger att det är en tiondel så mycket som år 2010. På vissa platser på jordklotet är solenergi nu den billigaste formen av energi.

Långa rader med solpaneler och två vindmöllor.
Bildtext Solkraftverk i Mäkelänkangas.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– I Finland lönar det sig också med solenergi, när man producerar den för eget bruk. Att sälja den är ändå inte lönsamt i det här skedet, säger han.

Solpaneler som installeras i Finland betalar i dagens läge tillbaka sig på cirka 10–20 år. De kan ha en teknisk livslängd på över 30 år.

Diskussion om artikeln