Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstroendevotum mot Soini - flera samlingspartistiska kvinnor osäkra på sin röst: "Jag tror inte regeringsfronten kommer att hålla"

Från 2018
Uppdaterad 20.09.2018 14:54.
Maarit feldt-Ranta talar i riksdagen med Timo Soini bakom sig.
Bild: Lehtikuva

Utrikesministerns agerande står i strid med Finlands utrikespolitiska linje. Det säger Socialdemokraterna i sin misstroendeförklaring som riktas mot utrikesminister Timo Soini. Flera riksdagsgrupper står bakom misstroendeförklaringen och passade på att rikta hård kritik under budgetdebatten.

- Utrikesminister Soinis agerande har väckt oro och fått berättigad kritik över partigränser. Då det på basis av utrikesministerns uttalanden verkar uppenbart att han ämnar fortsätta sitt tvivelaktiga agerande, finns det orsak för riksdagen att ta ställning i saken.

Så uttryckte sig Maarit Feldt-Ranta från Socialdemokraterna då hon officiellt riktade en misstroendeförklaring mot utrikesminister Timo Soini, i samband med behandlingen av utrikesministeriets budget i riksdagen på torsdag förmiddag.

- Utrikesminister Soinis agerande utomlands kränker kvinnornas rättigheter och står i strid med Finlands utrikespolitiska linje. Därför föreslår jag att riksdagen konstaterar att minister Soinis agerande inte längre åtnjuter riksdagens förtroende.

Bakom misstroendeförklaringen står också De gröna, SFP och Vänsterförbundet. Varken Sannfinländarna eller Kristdemokraterna står bakom kritiken.

Flera osäkra regeringsröster

Riksdagen röstar om Timo Soinis förtroende på fredag klockan 13.

I dagens utfrågning av Soini ställde också två samlingspartistiska ledamöter frågor.

Lenita Toivakka ville veta om Finland kommer att tala "med en röst" om aborträttigheterna i FN:s generalförsamling i New York nästa vecka.

Jaana Pelkonen ville veta om Finlands rykte fortsättningsvis kan "få stötar" av Soinis abortengagemang.

Soini svarade som tidigare att han i 30 år i politiken varit öppen med sin övertygelse och att det inte "stört riksdagen tidigare".

Jag tror inte att regeringsfronten kommer att hålla i omröstningen

― Jaana Pelkonen

Pelkonen och Toivakka var båda missnöjda med svaret.

Pelkonen meddelade Yles nyheter efteråt att hon tänker rösta blankt eller emot Soini i förtroendeomröstningen.

- Jag tror inte att regeringsfronten kommer att hålla i omröstningen.

Toivakka säger till Yle att hon inte ännu vet hur hon tänker rösta.

- Han har inte brutit mot Finlands linje i sina officiella anföranden, men jag hoppas han slutar med såna där bloggskriverier och annat på fritiden.

Lenita Toivakka kansanedustaja eduskunta / Kokoomus
Bildtext Lenita Toivakka
Bild: Jouni Immonen / Yle

Samlingspartiets riksdagsledamot Saara-Sofia Sirén skriver på Twitter att hon inte kan ge Soini sitt stöd.

- Soini har agerat mot Finlands och regeringens linje. I dag i salen konstaterar han att han inte anser sig ha agerat fel, han beklagar inte och lovar inte att följa linjen framöver. Det här stärker min uppfattning om att jag inte kan rösta för förtroende för Soini, skriver hon.

En annan Samlingspartist, Sofia Vikman, skriver på Facebook att hon röstar enligt hur utrikesministern svarar.

- I dag i plenum hänvisade Soini till sin övertygelse. Om morgondagens omröstning handlar om personlig övertygelse står det klart att varje riksdagsledamot då får rösta enligt sitt samvete i stället för att följa gruppdisciplinen, skriver hon.

Uppdaterad med de samlingspartistiska riksdagsledamöternas kommentarer.

Diskussion om artikeln