Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Eleverna fick vänta i en timme innan studentprovet kom igång – tekniska problem med det digitala provet: "Jag fick bara lyssna en gång - det är nog orättvist"

Från 2018
Uppdaterad 20.09.2018 18:25.
Linn Bergström som skriver studenten sitter vi ett bord med en vit spetsduk.
Bildtext Linn Bergström var en av dem som drabbades då tekniken strulade.
Bild: Maria Helsing/Yle

Flera gymnasier hade problem med att starta igång det digitala provet i främmande språk på onsdagen och blev därför försenade i starten. I två skolor kom provet igång först efter en timmes väntan.

Virkby gymnasium var en av skolorna som hade större problem med tekniken. Där kom provet igång först klockan 10.08 – med cirka en timmes fördröjning.

– Med tanke på den stress som ändå råder en sådan här dag är det inte så trevligt att det därtill kommer tekniska problem, säger rektor Monica Lemberg.

Hon säger att gårdagen var en stressande upplevelse men att stämningen bland eleverna ändå var ganska lugn. Lärarna och abiturienterna drack kaffe och pratade medan man väntade.

Eleverna tog det lugnt

Benjamin Backman och Tim Sonntag är två abiturienter som skrev provet vid Virkby gymnasium. De lyckades hålla huvudet kallt trots förseningen.

– Det var nog lite stressande att bara sitta där och vänta, säger Tim Sonntag.

Han tror ändå inte att den sena starten påverkade provresultatet eftersom eleverna kompenserades i slutändan med extra tid. Virkbyeleverna fick avsluta provet en timme senare på grund av dröjsmålet.

– Det var nog helt lugnt. Vi satt och drack kaffe medan vi väntade. Vi fick ju ändå tiden till godo efteråt, säger Benjamin Backman.

Filen med proven var för stor

Gymnasierna laddar ner studentexamensproven från studentexamensnämndens slutna nät och det kan göras först samma morgon som provet skrivs. Problemet var att filen var för stor för Virkby gymnasiums server.

Gymnasierna får anvisningar av studentexamensnämnden för hur stora deras servrar måste vara. Kapaciteten anpassas efter hur många studenter som skriver provet. Virkby gymnasium har ett system som borde klara av 100 elever – med sina 19 elever som skrev provet borde det inte ha varit några problem. Men det var filen som studentexamensnämnden skickade som var för stor.

Överlag lite strul med digitala proven

Vid studentexamensnämnden säger specialsakkunniga Robin Lundell att det ändå har varit ganska få tekniska problem på det hela taget.

– Med tanke på att det är cirka 400 gymnasier som skriver studentexamensproven så har problemen varit ganska få.

Det har kommit anmälningar från cirka 10 gymnasier där det förekommit mindre tekniska problem. Vid två gymnasier var väntetiden en hel timme.

Till exempel vid Korsholms gymnasium måste man starta om två-tre datorer innan man fick igång provet. Det ledde till några minuters fördröjning.

"Orättvist"

Linn Bergström i Korsholms gymnasium kunde inte spela upp ljudfilen när hon gjorde hörförståelseprovet.

Då Bergström klickade på nytt på filen stod det att hon redan hade lyssnat på den.

Slutresultatet blev att hon aldrig fick lyssna på hörförståelsen från början till slut utan bara i korta avsnitt.

- Jag fick bara lyssna en gång, inte två som alla andra - det är nog orättvist, säger Bergström.

Lärarna kontaktade Studentexamensnämnden efter att de blivit varse problemen. Efter två timmar kom svaret från nämnden - det gick inte att rädda ljudinspelningen.

Också videon i provet krånglade, men mindre allvarligt.

Bergström kompenseras för krånglet så att hon får det högre vitsordet, om valet står mellan ett lägre och ett högre.

Hon förlorade 18 poäng på problemen med hörförståelsen, videon är värd 12 poäng.

- Jag blev lite stressad när jag såg hur många poäng uppgifterna sammanlagt var värda, säger Linn Bergström.

Trots allt föredrar hon digitala prov framom penna och papper.

- Bara det fungerar är det jättebra. Det är till exempel mycket lättare att lägga till text om man skriver digitalt, säger Bergström.

Pulsen höjdes

Trots att problemen överlag varit få är det stressande då de händer. Virkby gymnasiums rektor Monica Lemberg vill inte återuppleva gårdagen.

– Vi fick stor hjälp av studentexamens tekniska team och löste problemen så snabbt som möjligt efter bästa förmåga, men jag hoppas att det inte händer igen.

Vid Virkby gymnasium har man nu vidtagit åtgärder inför till fredagens prov så att problemet inte upprepar sig. Man har installerat en så kallad virtuell miljö som gör att man har bättre serverkapacitet.

Trots strulet är man vid Virkby gymnasium på det hela taget nöjd med det digitala provet i studentexamen.

– Vi vill inte återgå till papper och penna, de digitala proven har ändå många fördelar och ungdomarna är vana vid att använda tekniken, säger Monica Lemberg.

På andra språk

Diskussion om artikeln