Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De gröna oroade över fiskodling i Jakobstad – överväger besvär

Från 2018
Uppdaterad 20.09.2018 15:46.
Fiskodlingskassar vid Livias Fiskeri- och miljöinstitutet i Pargas.
Bildtext Arkivbild från fiskodling i Pargas.
Bild: Yle/Linus Hoffman

De gröna i Jakobstad överväger att besvära sig mot Närings-, trafik- och miljöcentralens (NTM) beslut att inte kräva en miljökonsekvensbedömning för den planerade fiskodlingen utanför Öuran i Jakobstad.

- Ärendet går vidare till Regionförvaltningsverket och jag vet inte om man har möjlighet att besvära sig i det här skedet. Vi funderar på det och antagligen gör vi det också ifall det går, säger Anna-Maija Lyyra från De gröna.

Ärendet gäller ett företag som vill anlägga en fiskodling utanför Öuran i Jakobstad som enligt beräkningarna skulle öka kvävebelastningen lika mycket som ett svinhus med 3 000 djur.

Lyyra är orolig över att en stor anläggning med så stor miljöbeslastning planeras i området. Hon kan inte förstå NTM-centralens beslut att det inte behövs en miljökonsekvensbedömning.

- Jag tycker det är ett väldigt dåligt beslut. Jag tycker anläggningen är så pass stor och det är ett känsligt område, så en miljökonsekvensbedömning borde absolut göras.

SFP: Litar på expertutlåtanden

Varken inom SDP eller SFP har man fört några desto större diskussioner om ärendet. Enligt SFP:s Marika Kjellman kommer man inte att motsätta sig NTM-centralens beslut.

- Såvida ingen kommer med några andra uttalanden som omkullkastar NTM-centralens utlåtande, så är jag benägen att lita på deras bedömning, säger Kjellman.

Hon anser att det är bra att fiskodlingar planeras i Jakobstadsregionen.

- All sysselsättande näring som tillför vår region inkomster och arbetsplatser är en bra sak.

Enligt planerna ska fiskodlingen årligen producera 950 000 kilo fisk. Den ska placeras på ett vattenområde som tillhör staten.

Vattendjupet på havsområdet är 24 meter och enligt Naturresursinstitutet Luke är platsen lämplig för fiskodling.

Diskussion om artikeln