Har du lätt för att säga ”Jag älskar dig”? – Lättare för yngre att tala om känslor
När man talar om kärlek kan man använda sig av blomstrande metaforer eller gå rakt på sak.
– Jag är en person som visar mina känslor och därför uttrycker jag mig också starkt när jag talar om känslor. Jag säger till min pojkvän att jag älskar honom och jag berättar för andra att jag älskar honom, säger Maria Tokou.
Hennes kompis Jenny Melin har inte heller några problem att sätta ord på sina känslor tillsammans med nära vänner. Och i textmeddelanden är det ännu lättare.
– Det är så lätt att med ett par ord berätta vad man känner och speciellt smileysar är lätta att använda, säger Jenny Melin.
– För mig är det tvärtom, det är enklare att säga hur jag känner saker öga mot öga, istället för via ett textmeddelande, konstaterar Maria Tokou.
En ovanlig studie i romantisk kärlek
Hur man talar om kärlek är frågor som också språkvetaren och metaforforskaren Per Boström vid Umeå Universitet arbetat med i avhandlingen ”Det här är ju dött tåg liksom" - en studie av metaforer för romantisk kärlek i talad svenska.
– Det kan vara svårt att sätta ord på sina känslor. Kärlek är väldigt abstrakt. Då kan det vara lättare att använda sig av en omskrivning, en metafor där man tar exempel ur sin vardag.
För 10-15 år sedan började Per Boström intressera sig för metaforer och fundera på varför vi använder så många metaforer.
Eftersom det inte finns någon forskning om kärlek och metaforer på svenska beslöt han sig att doktorera på ämnet.
– Hur pratar vi om kärlek, vad säger vi och vad uttrycker vi? Metaforer säger mycket om hur vi förstår och uppfattar vår omgivning.
Kärlek kan ägas och ges bort
I arbetet med avhandlingen har Per Boström undersökt hur fyra diskussionsgrupper med personer i två åldersgrupper (25–33 år och 50–54 år) diskuterat kärlek, otrohet, lojalitet och förväntningar.
Han konstaterar att kärleken ofta ses som ett fysiskt objekt som kan manipuleras, ägas och ges bort. Kanske beror det på att vi i dag äger så många föremål.
– Det här är mitt äpple, det här är min bok - och det här är min kärlek. I och med det bestämmer vi vilka som får vara med och vem som inte får vara med i en relation, säger Per Boström.
Man ser också på kärleken som en behållare där två personer kan befinna sig tillsammans, eller som ett gemensamt resande där man trampar på tillsammans mot samma mål.
Kärleken ses också som någonting man kan påverka och ibland kontrollera. En dålig relation kan exempelvis jämföras med ett dött tåg, som man kan välja att kliva av för att istället hoppa på ett annat.
Lättare för yngre att tala om kärlek
Att yngre människor har lättare att tala om känslor, utan att omskriva dem med hjälp av metaforer, kan man finna belägg för också i Boströms avhandling.
Exempelvis i en av diskussionsgrupperna i hans avhandling användes över 60 procent fler metaforer i åldersgruppen 50 – 54 år, än i en grupp med 25-33 åringar.
Det finns även ett samband mellan deltagarnas ålder och vilken typ av metaforer som de använder.
I den engelskspråkiga forskningen framträder kärleken som en kraft som drabbar en - inte i den svenska.
Metaforiska uttryck där kärleken jämförs med en sjukdom är också betydligt vanligare bland de äldre deltagarna i Boströms undersökning.
Bland de yngre deltagarna är det vanligare att använda metaforiska uttryck där två personers ”kompatibilitet” lyfts fram.
Sällan talar deltagarna om kärleken som en kraft som drabbar en. Per Boström är lite överraskad av resultatet.
– Det här skiljer sig från tidigare, främst engelskspråkig, forskning kring metaforer för kärlek. I den engelskspråkiga forskningen framträder kärleken mer som en kraft som drabbar en.
Per Boström funderar om det kan vara så att vi har en annan syn på kärleken. Här verkar det inte vara så romantiskt, utan man talar mer i praktiska termer.
Att göra slut eller hoppa av tåget
När Per Boström ger exempel på metaforer så handlar de mest om hur man gör slut med hjälp av metaforer.
– Det är enklare att uttrycka negativa känslor med hjälp av metaforer. Man kan säga att jag vill inte gå in i en relation med dig, istället för att säga att jag älskar dig inte.
Det är också ett sätt att förtydliga den svårbegripliga kärleken för sig själv.
– Ofta förstår vi metaforerna relativt väl, som i fallet med det döda tåget. Då förstår vi att det är en relation där inget händer och att den inte leder någonstans.
Att hitta ord för att göra slut verkar vara betydligt svårare också för Maria Tokou och Jenny Melin, än att säga att de älskar någon.
– Negativa känslor vill man helst gå runt. Där kommer kroppsspråket in, att man kanske visar vad man menar på andra sätt än genom ord, säger Maria Tokou.
– Man måste få fram det på något sätt så den andra fattar vad man menar, säger Jenny Melin. Man ska inte lämna utrymme för tolkning.
Hur man sedan gör är upp till var och en, men man tar säkert lite omvägar för man vill inte genast säga rakt på sak att nu gillar jag inte dig längre.
– Det är lättare att göra slut via sms, men mycket mer elakt.
Per Boströms avhandling om metaforer och kärlek
Har du själv lätt för att säga att du älskar någon? Hur säger du om du använder metaforer? Kommentera gärna i kommentarsfältet.