Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Crazy Rich Asians – en romantisk komedi som ruskar om Hollywood

Från 2018
Rachel provar kläder med sina nya vänner.
Bildtext Ännu mer glitter än i "Sex and the City". Constance Wu (mitten) spelar flickan av folket som plötsligt stiger in i en värld full av bling bling. Här flankerad av Nico Santos och Koh Chieng Mun.
Bild: Warner Bros

Sett ur ett internationellt perspektiv är det få filmer som fått lika mycket uppmärksamhet som Crazy Rich Asians under det gångna halvåret. Det här är filmen alla pratar om och som det formligen regnar stjärnor över. Hur kommer det sig?

Själva upplägget är allt annat än revolutionerande. Vi har en snygg kvinna (Constance Wu) och en snygg man (Henry Golding) som är djupt förälskade i varandra. Under ett års tid har de delat det mesta en vardag i New York har att erbjuda.

En dag tittar Nick lite extra ömt på Rachel och ber henne följa med på en resa till Singapore. Hans bäste vän skall nämligen gifta sig och det vore ett utmärkt tillfälle att introducera henne på hemmaplan.

Men redan när det är dags att äntra flygplanet uppstår förvirring. Rachel som automatiskt styrt stegen mot ekonomiklassen visas plötsligt vänligt men bestämt till sektionen för dem med en större resebudget.

Den typ av budget som kan få bruttonationalprodukten i ett mindre land att te sig lite småfattig.

För att tala klarspråk: Nick är rik. Med betoning på supermegajätterik.

Nick i vit kostym.
Bildtext Hey, baby. Henry Goldings Nick har ingen vit häst, men är nog så ridderlig trots det.
Bild: Warner Bros

Varför sådant ståhej?

Vad är det då som fått Jon M. Chus filmversion av Kevin Kwans bästsäljande roman att skapa rubriker? Vad gör just den här versionen av Askungen-konceptet så speciell?

Det unika är att det här är första gången sedan The Joy Luck Club (1993) som man i Hollywood vågat satsa på en film där samtliga skådespelare är av asiatiskt ursprung.

Och detta dessutom i en film vars handling inte är förlagd till det förflutna eller förankrad i en agrar miljö.

Nej, Crazy Rich Asians är en modern, urban mainstreamfilm gjord för en bred publik. Byggd på välkända ingredienser, men med glitterfaktorn upphöjd till sjuhundratjugo. Ungefär.

En film där asiatiska skådespelare äntligen tillåts spela annat än technördar och karatesparkande actionhjältar.

Festvimmel i filmen.
Bildtext Idel glitter och glamour i Singapore.
Bild: Warner Bros

Världen över har den breda publiken tagit emot resultatet med ett brett leende. Lika öppen för en helasiatisk emsemble som den ifjol var för att Marvelfilmen Black Panther bars upp av svarta skådespelare.

Och därmed är det för andra gången på kort tid bevisat att det inte behövs kända, vita, amerikanska affischnamn för att sälja en Hollywoodfilm. Inte ens i USA.

Skådisar med stjärnglans

För att den här typen av historia skall gå hem krävs ändå mer än den "buzz"-effekt som ett helasiatiskt skådespelargarde genererar. Inramningen måste ha ett mervärde, rytmen fungera och skådespelarna leverera.

När det gäller sistnämna område fungerar upplägget friktionsfritt. Constance Wu och Henry Golding är charmiga som det kära paret och när det gäller Golding är det bara att konstatera att hans resa är den verkliga Askunge-sagan.

Rachel och Nick på mysigt café.
Bildtext Från tv-reporter till vita duken. Henry Golding har rötterna i Malaysien, men är uppvuxen i England.
Bild: Warner Bros

Utan någon som helst skådespelarutbildning - och trots att han upprepade gånger tackade nej till att provspela för rollen - har Golding nu blivit ett av Hollywoods riktigt stora, nya namn.

Se honom gärna även i den aktuella dramathrillern A Simple Favor och fundera sedan över när vi senast haft en "romantic leading man" av asiatiskt ursprung?

Vid sidan av Golding som ett nytt namn bjuder filmen också på asiatiska stjärnor som de facto redan är välbekanta för den västerländska publiken. Awkwafina som senast var aktuell i Oceans 8 dyker upp som underhållande sidekick och evigt underbara Michelle Yeoh är oslagbar som kylig matriark.

Nicks strama mamma spänner blicken i kameran.
Bildtext Cool som få. Michelle Yeoh är bekant från bland annat "Crouching Tiger, Hidden Dragon" (2000).
Bild: Warner Bros

En kvinna som inte skulle få tummen upp på särskilt många mammabloggar, men som naturligtvis har sina orsaker till att agera som hon gör.

Även de övriga skådespelarna bidrar till att skapa en känsla av fylligt persondrama. Här samsas bitska och varma gestalter om utrymmet.

Lite mera skärpa nästa gång

Hur glädjande det än är att Crazy Rich Asians förmått rucka på stela Hollywoodprinciper så kan man ändå inte påstå att filmen i sig är en felfri pärla. För visst finns det ett och annat hack i den skinande ytan.

Även om överdrifterna medvetet är dragna till sin spets så är det hela tiden snubblande nära att det blir för mycket av det goda. Att behovet av att frossa i prylar, vackra vyer och allmän glammighet tar udden av kulturkrocken och den underliggande emotionella laddningen.

Rachel på storslagen middag hos sin väninnas familj.
Bildtext Stjärnglans. Kim Jeung och Awkwafina gör Constance Wu sällskap vid bordet.
Bild: Warner Bros

När det gäller språkpolicyn är det klart att man kan hänvisa till att huvudkaraktärerna träffats i New York och att engelska är ett officiellt språk i Singapore - men trots det hade det varit välkommet med en större språklig bredd än några enstaka fraser på kinesiska.

Och så kan man ju undra om en trubadurversion av den gamla Elvislåten Can´t help falling in love faktiskt är det hetaste tipset för ett asiatiskt bröllop?

Fast å andra sidan kanske den är det ultimata beviset på att vi faktiskt lever i en global värld där alla delar samma kulturella referensram.

Rachel och Nick i öm omfamning på en soffa.
Bild: Warner Bros