Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anton Lundell, HIFK

HIFK:s superlöfte Anton Lundell tar inga genvägar mot den stora drömmen

Från 2018

”Det är det jag jobbar för, att någon dag spela i NHL.”

Finländsk ishockey fostrar supertalanger i sällan skådad takt. Aleksander Barkov, Sebastian Aho och Patrik Laine slog igenom med buller och bång i den finländska ligan som tonåringar. Nästa man till rakning: 16-årige Anton Lundell från Helsingfors IFK.

Yle Sporten har bestämt träff med Lundell tidigt en vardagsmorgon. Huvudpersonen dyker upp punktligt, skakar hand med ett fast grepp och ger omedelbart ett moget intryck.

Han frågar nyfiket när artikeln om honom kommer att publiceras – en normal fråga bland idrottare som inte figurerat överhövan mycket i media.

Om Anton Lundells karriärkurva fortsätter att peka spikrakt uppåt, så kommer det en dag då han upplever att intervjuer är ett nödvändigt ont. Men han är inte riktigt där än.

Dundersuccé i våras

Vi börjar med att spola bandet tillbaka några månader. Våren 2018 var nämligen en oerhört framgångsrik tid för IFK-talangen.

Han gjorde succé i tre olika lag. Han vann FM-guld med HIFK:s B-juniorer och brons med klubbens A-juniorer.

Smålejonen vann U18-VM-guld i våras. Anton Lundell noterades för 2+4 på sju matcher i turneringen.

Den riktigt stora grejen var emellertid guldet i U18-VM i Ryssland. Smålejonen besegrade USA i finalen med 3–2.

– Det var nog fint, konstaterar Lundell och erkänner att guldet är den största höjdpunkten i hans karriär. Tillsvidare.

Efter succén i våras är förväntningarna naturligtvis högt uppskruvade inför årets säsong.

– Att ta medalj är alltid det man strävar efter och guld är ju det bästa man kan få. Det vill jag ha den här säsongen också. Vi har starka lag både i ligan och i A-juniorerna. Guld är vårt mål.

Spel i ligan eller med A-juniorerna, det är frågan

Ett flertal tonåringar har gjort succé i den inhemska ishockeyligan de senaste säsongerna. Frågan är om Anton Lundell får chansen, i likhet med Aleksander Barkov, att axla ansvar i en av ligans toppklubbar redan som 16-åring?

– Målet är att spela många matcher. Det är målet jag strävar efter varje dag. Sedan bestämmer tränarna var jag spelar. Ligan är ett mål jag har, säger Lundell och fortsätter:

– Det gäller att inte fokusera för mycket på att komma upp till ligalaget. Om jag spelar tillräckligt bra får jag väl chansen. Jag fokuserar på de saker jag kan påverka. På att träna och spela.

”Är det bättre för mig att spela mer i juniorerna eller spela mindre där uppe? Det är sådana saker som tränarna funderar mycket på. Sedan tar jag det de ger.”
-Anton Lundell

Debuten i Helsingfors IFK:s herrlag är de facto redan undanstökad. Han fick chansen i två av IFK:s CHL-matcher i september.

– Det kändes bekvämt, fast det var lite annorlunda. Motståndarna är starkare, tempot är bättre och skotten är hårdare. Men det gick bra och jag märkte att jag hänger bra med i farten. Det var roligt att se.

Även om poängsaldot blev 0+0, så fick han ett gott betyg för sina insatser. Inte minst av A-juniorernas huvudtränare Kari Kalto.

– Han har utvecklats massor varje år och han kan mäta sig med avsevärt äldre spelare. Tiden får utvisa, men jag tror på honom. Han har en gyllene framtid framför sig, säger Kalto.

”Han har en fantastisk ishockeyhjärna. Han är oerhört målmedveten och läser spelet ypperligt. Blir han rörligare och starkare så står vägen öppen till toppen.”
-Kari Kalto, huvudtränare för HIFK:s A-juniorer

Kalto berättar att han för en regelbunden dialog med herrlagets huvudtränare, Ari-Pekka Selin. Tillsammans avgör de vilken miljö som är den mest gynnsamma för Lundell och hans utveckling.

– Tiden får utvisa vad som är optimalt för honom. Han måste få speltid, men som vi såg i CHL, så håller han för måttet i herrmatcher.

Inledningsvis lär han främst vara aktuell som tredje eller fjärde center i representationslaget. Att anpassa sig från rollen som playmaker i A-juniorerna till en mer defensiv roll som center i en tredje eller fjärde kedja är inte alltid helt lätt.

– Han är en smart spelare. Han vet hur man spelar utan puck så jag ser inget hinder till att han inte skulle klara av att spela i de lägre kedjorna. Men i framtiden är han en spelare för första och andra kedjan.

”Han utmanar mig varje dag”

Trots att intervjun är över så har Kalto inte bråttom i väg. Man får känslan av att han kunde tala om Anton Lundell hur länge som helst.

Han vill framför allt lyfta fram ytterligare en detalj om sin adept.

– Han utmanar mig hela tiden. Jag måste motivera mina beslut annars är det lätt hänt att han ifrågasätter dem.

Kalto beskriver Lundell som analytisk och målmedveten. Dessutom läser han spelet ypperligt.

– Han har en fantastisk ishockeyhjärna. Blir han rörligare och starkare så står vägen öppen till världstoppen.

”Jag är en playmaker som bygger upp spelet genom att ge bra passningar. Jag är bra åt båda hållen. Jag gör mål själv och spelar fram mina kedjekompisar. Skridskoåkningen kan man alltid förbättra. Tempot blir hårdare hela tiden så det gäller att hänga med. Styrkan är en annan sak.”
-Anton Lundell

Då Yle Sporten besöker A-juniorernas träningspass så värmer Anton Lundell upp genom att träna på sitt skott för egen hand. Puck efter puck hittar nätmaskorna.

Efter en stund tittar han upp för ett ögonblick och konstaterar att upprepningar krävs för att utveckla skottet.

– Det är det här som också Patrik Laine har sysslat med. Jag har ett ganska bra skott, säger han utan att låta kaxig.

Familjen Lundell lever och andas ishockey

Många av Finlands största ishockeystjärnor genom tiderna har ärvt både talang och intresse för grenen av sina pappor. Ville Peltonen, Petteri Nummelin, Kasperi Kapanen, Aleksander Barkov, Saku Koivu och Mikko Koivu har vuxit upp vid rinkar och i omklädningsrum.

Anton Lundell är i samma sits. Hans pappa Jan vaktade Helsingfors IFK:s mål i över tio år och numera jobbar han som målvaktstränare i herrlaget.

Dessutom är hans lillebror Kasper ytter i IFK:s C-juniorer.

– Pojkarna avgöra själva hur mycket de är villiga att satsa på ishockeyn. Men visst är hårt arbete a och o ifall man vill nå framgångar, sade pappa Jan Lundell i en intervju för Iltasanomat i våras.

”Vi får se vad framtiden för med sig. Men känslan av att segra och att lära sig vad det kräver är mycket nyttigt i den åldern.”
-Pappa Jan Lundell efter att Anton hade vunnit U18-VM-guld

En del tonåringar kanske inte skulle vara helt tillfreds med att pappa är en av tränarna i det lag de försöker vika sig en plats i, men Anton tar det hela med en axelryckning.

– Han jobbar med målvakterna. De är ett eget gäng. Han är en av tränarna och det stör inte alls.

Att pappa är tränare har dessutom sina fördelar. Inte bara för att det diskuteras ishockey intensivt hemma i Esbo, utan också för att Anton samåker med honom till ishallen dagligen.

Studentmössan i sikte

Allt kretsar ändå inte enbart kring ishockeyn. Anton Lundell går andra året på Brändö idrottsgymnasium.

Ekvationen att kombinera studierna med idrottandet är inte lättlöst. Det kräver framför allt disciplin.

– Jag måste ta ansvar och jobba med skolarbetet. Men skolan ger mig en bra möjlighet att kombinera ishockeyn och studierna. Det är bara att jobba självständigt.

Anton Lundell pluggar i Brändö idrottsgymnasium.
”Skolan ger mig en bra möjlighet att kombinera ishockeyn och studierna.”

Studenten hoppas han kunna ta inom ett par år. Lagom till sommaren 2020 då han är tillräckligt gammal för att reserveras i den årliga NHL-draften.

För NHL är givetvis det stora målet.

– Det är det jag jobbar för. Att jag någon dag skulle spela i NHL. Det är en stor dröm.

Anton Lundell siktar mot stjärnorna: NHL är en stor dröm - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln