Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolor i Korsholm reagerar på varg – ber föräldrar och barn diskutera skolvägen

Från 2018
Idag trivs eleverna i Solf nya skola.
Bildtext Cyklar på rad vid Solf skola.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Två lågstadieskolor i Korsholm väljer att ta det säkra före det osäkra och har därför inlett en dialog med hemmen om de vargar som setts röra sig i området kring Tölby-Vikby.

Det rör sig om Tölby-Vikby skola och Solf skola. I den senare fungerar Marica Friman som rektor.

- Det har gjorts flera vargobservationer i Tölby-Vikby-området de senaste dagarna, och vi kände att vi vill informera hemmen så att föräldrar och barn kan diskutera frågan, säger Friman.

Hon påpekar att skolorna inte har kunnat verifiera uppgifterna om vargobservationer, men man väljer att ta det säkra före det osäkra.

I sitt brev till vårdnadshavarna föreslår Friman att ifall det framkommer att de barn som bor i periferin känner sig otrygga att ta sig till skolan så kan man i hemmen tillsammans fundera om barnen vill ha skjuts till skolan. Skolan lovar också följa med läget och återkomma när man får närmare information.

Varg i skog.
Bildtext Flera vargobservationer har rapporterats i Tölby-Vikby-området under de senaste dagarna.

Det handlar ändå i första hand endast om att inleda en dialog.

- Vi vill inte oroa eller skrämma upp, men känner att vi vill informera, säger Friman.

Än så länge har inga föräldrar varit i kontakt med Friman, men informationen till hemmen har skickats ut på torsdagseftermiddagen och Friman utgår från att man smälter den som bäst.

Berör både barn som cyklar och barn som åker taxi

Till de två skolorna kommer en del barn med cykel, medan andra får skolskjuts. Och de barn som åker skoltaxi står naturligtvis en stund och väntar på sin skjuts, påpekar Friman.

På fredagen kommer rektorerna att diskutera frågan med lärarkollegierna och vara i kontakt med kommunen. Prata med eleverna kommer man också att göra, uppger Friman.

- Också här handlar det om att prata med eleverna om vargen på ett sansat sätt och utan att skrämma upp.

Marica Friman
Bildtext Rektor i Solf skola Marica Friman.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

För sin egen skolas räkning kan Marica Friman tänka sig att även diskutera utevistelserna. Solf skola har öppen skolgård som gränsar till åkermark.

- Normalt är vi fyra vuxna ute och övervakar då alla elever har rast samtidigt, men behövs det fler så kan vi öka antalet eller också bestämma att eleverna ska röra sig på ett mindre område, säger Friman.

Diskussion om artikeln