Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bybor och kommunledning överens om Österövägen – kräver bättre underhåll

Från 2018
Porkalavägen i dåligt skick
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Österöborna fasar inför den kommande vintern. Senast det rådde menförestider tvingades de åka traktor eller fyrhjuling för att ta sig fram längs byns väg. Tillsammans med Vörås kommunledning kräver man bättre underhåll framöver.

På torsdagskvällen träffades skärgårdsborna och kommunledningen. Det blev ett välbesökt möte i god anda.

- Vi är nöjda. Det var över 30 personer i salen och alla drog åt samma håll, säger Magnus Levón från Österö-Västerö byaförening.

Byaföreningen vädjade nyligen genom en skrivelse till Vörå kommun om hjälp för att hålla deras enda vägförbindelse, Österövägen, i körbart skick.

- Det är lätt att förstå byborna. Österövägen är deras livsnerv och den enda rutten de kan välja, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Klassa upp vägen?

Ollikainen framhöll på mötet att kommunen kommer att fortsätta lobba för att den statligt ägda vägen ska skötas bättre framöver. Ollikainen hade även bjudit in representanter för NTM-centralen till torsdagskvällens möte.

- Tyvärr hade de inte möjlighet att närvara. Men vi träffade dem i våras och vi ska träffa dem igen snart.

Vad kan ni kräva av dem?

- Vi vill föra fram att vinterunderhållet av vägen måste bli bättre och att det här måste förberedas i tid.

Mikko Ollikainen hoppas att man i bästa fall skulle lyckas få Österövägen uppklassad så att entreprenören Destia både startar tidigare och åker ut oftare.

Magnus Levón har ytterligare ett förslag på lösning.

- Vi har bra folk som plogar våra privata vägar. Kunde det inte vara möjligt att upphandla vägunderhållet av dem? De kunde få vägen plogad betydligt tidigare, säger Levón.

Byborna har bland annat förundrat sig över att Destia skickar en bil för att ploga den delen av Österövägen som är asfalterad och först senare en annan bil för att ploga den delen av vägen som har grusbeläggning.

Mikko Ollikainen medger att situationen kräver en hel del tålamod.

- Det är nog finansieringensmodellen vi borde diskutera nu. Hur ska vi i det här landet få pengarna att räcka till för vägunderhåll?

Diskussion om artikeln