Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Missnöje med färdtjänst i Raseborg: "Förr var chauffören förtrogen vän - nu vet man inte ens om bilen dyker upp"

Från 2018
Taxiskylt på en taxibil.
Bildtext Många saknar den relation de haft med taxichauffören tidigare.
Bild: Yle/Marica Hildén

I och med den nya taxilagen verkar det som om de västnylänningar som använder sig av färdtjänst dragit en nitlott. Tidigare rapporterade vi om problemen i Sjundeå och Kaj-Ingmar Winberg som bland annat inte kom i väg till sin egen 70-årsfest. Det visar sig att systemet inte heller fungerar i Raseborg.

Nu har DUV i Västnyland, Västra Nylands MS-klubb och Västra Nylands Reumaförening vänt sig till beslutsfattare och tjänstemän i staden med ett brev där de efterlyser en förbättring.

Billigare lösning

En av de största skillnaderna i servicen är att då man tidigare kunde vara i direkt kontakt med chauffören så måste beställningen numera gå via en central. Många kunder har haft bekanta chaufförer som de gärna anlitar och som känner till de enskilda kundernas behov.

Chauffören blir en viktig person i livet som man kan berätta saker för. Eddy har till exempel gått på kaffe med en av chaufförerna

Åsa Krook, anhörig

Benita Öberg, social- och hälsovårdsdirektör i Raseborg, förklarar att det nya systemet är ett resultat av en upphandling man gjorde tillsammans med Hangö, Ingå, Sjundeå, Vichtis och Högfors.

I och med konkurrensutsättningen av färdtjänsten slöt man ett avtal med Lähitaksi som fungerar som operatör. Staden skrev sedan separata avtal med enskilda företagare.

- För att få ner kostnaderna var kravet att den nuvarande taxan är 5 procent lägre än den var innan den nya lagen, berättar Öberg.

Sjundeås grundtrygghetschef Benita Öberg.
Bildtext Benita Öberg menar att taxichaufförer inte ska vara assistenter.
Bild: Marica Hildén / Yle

Kostnaderna för färdtjänsten i Raseborg är närmare en miljon euro på årsnivå.

Den här lösningen ska dels bli billigare för staden och så är det tänkt att det är rättvisare då det går att beställa taxi från ett större område.

- Enligt responsen verkar det ändå vara svårt. Det kan bero på att bilarna rör sig på ett större område, spekulerar Öberg.

Ett konkret problem är att det råder brist på lämpliga fordon och att den nya taxilagen gör att bilarna rör sig på ett större område.

Ska kunna svenska

I och med det nya systemet vet man inte vilken bil som dyker upp eller om den dyker upp överhuvudtaget, menar flera berörda.

Det tycks också förekomma att de som svarar vid centralen inte talar så bra svenska och inte känner till orten. Det lett till att en del kunder inte längre kan beställa en taxi på egen hand.

Benita Öberg säger att något inte står rätt till då de inte behärskar svenska vid centralen.

- De har lovat oss att de talar svenska på det svenska numret. Om det inte fungerar måste man vara i kontakt med Lähitaksi kring det, säger hon.

Mer än en chaufför

Åsa Krook är ordförande i styrelsen för DUV i Västnyland och mamma till en vuxen son med Downs syndrom. För sonen Eddy Krook har taxibilen varit betydligt mer än ett transportmedel.

- Chauffören blir en viktig person som man kan berätta saker för. Eddy har till exempel gått på kaffe med en av chaufförerna, berättar hon.

Tidigare har också Eddy Krook själv kunnat ringa upp sin favoritchaufför eller välja att ta en bil vid en station. I och med den nya lagen har den friheten försvunnit.

Man med keps och mörk jacka ler. I bakgrunden ett garage och en vit bil.
Bildtext Eddy Krook säger att han tycker om hur det var förut.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

I somras kom det ett brev som förklarade att det var slut med det gamla systemet och att man numera måste boka via en central, berättar Åsa Krook.

Benita Öberg menar att chaufförernas engagemang i kunderna varit en del av problemet.

- De har ägnat väldigt lång tid åt en kund och debiterat för det, och det blir dyrt. De har fungerat som en form av assistenter och det ska de inte vara, förklarar hon.

Missade frissan

Långa väntetider är också vanligt, berättar Åsa Krook.

- En gång dröjde det 1,5 timme innan bilen kom, då missade Eddy sin tid hos frisören.

- En annan gång visade det sig att taxin som dök upp inte hörde till färdtjänsten så vi blev tvungna att betala fullt pris. Staden ersatte förstås resan men det innebär massor av extra arbete för oss.

Oroande och stressande att inte veta om bilen dyker upp

Siv Ekholm, ordförande i Västra Nylands MS-klubb berättar att en stor del av medlemmarna i klubben är helt beroende av färdtjänsten. Det är stressande när man inte kan lita på att en bil dyker upp.

- Man blir hemskt orolig och vågar inte riktigt boka in saker. Oron är nog stor bland många av oss tror jag.

Kvinna med glasögon och kort hår sitter i en fotölj. I bakgrunden en grönväxt och ljusa garndiner.
Bildtext Siv Ekholm tycker inte det nya systemet fungerar.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Bland MS-klubbens medlemmar ser man också avsaknaden av personlig kontakt som den största förlusten.

- Det känns ovant för oss. Plötsligt går det inte att kontakta chaufförer som förut utan man ringer ett allmänt nummer som sedan organiserar taxibilarna i kommunen. Jag tror att det är den förändringen som är det stora problemet, förklarar hon.

Snäva kriterier för bekant chaufför

Ekholm har nu förhoppningar om att beviljas rätt till en bekant chaufför.

- Jag ska träffa socialarbetare från handikappservicen och då ska vi diskutera möjligheterna att anlita egen taxi som förut, så det är positivt, säger hon.

Raseborg beslöt i augusti om riktlinjer för när en person är berättigad till bekant chaufför; det vill säga att man kontaktar en och samma taxichaufför som inte behöver vara en del av färdtjänsten.

Kriterier för att berättigas bekant chaufför i Raseborg

Benita Öberg berättar att intresset varit stort. Det har redan kommit in 160 ansökningar om bekant chaufför. Det innebär att över en tredjedel av de 460 personer som är berättigade färdtjänst önskar en bekant chaufför.

- Vi har fått ta in extra resurser för att gå igenom alla ansökningar, säger Öberg.

Åsa Krook upplever att kriterierna för att bli berättigad en bekant chaufför är problematiska.

- De är sådana att jag inte ens skulle täckas ansöka om det för Eddy eftersom han talar och kan göra sig förstådd, säger hon.

Vi ser väldigt allvarlig på det här och fortsätter med att jobba på hur man på bästa sätt kan lösa det

Benita Öberg, social- och hälsovårdsdirektör.

Öberg säger att hon inte upplever kriterierna som för stränga.

Däremot säger hon att man borde göra processen smidigare vid beställning av hemresa.

- Vi måste få det att fungera så att ingen blir lämnad någonstans eller inte kommer hem efter en utflykt.

Hoppas de sätter sig in i situationen

Vad gäller brevet så önskar Siv Ekholm att man ska hitta en lösning som påminner om det gamla systemet.

- Jag hoppas att vi kan börja boka direkt igen med de chaufförer som vi haft jättebra kontakt med, säger hon.

Åsa Krook delar Ekholms förhoppningar.

- Jag hoppas att de som är med och bestämmer verkligen skulle försöka sätta sig in i situationen och vad det innebär att ha en intellektuell funktionsnedsättning och samtidigt försöka ha rätt till ett eget fritt liv. Jag skulle önska mera frihet utan en massa mellanhänder, förklarar hon.

Benita Öberg säger att de vid staden är tacksamma för responsen de fått.

- Vi ser väldigt allvarligt på det här och fortsätter med att jobba på hur man på bästa sätt kan lösa det, försäkrar hon.

Visste inte om att det var färdtjänst

Nanny Sundström är ansvarig fritidsledare vid DUV i Västnyland och brukar följa med som ledare vid utflykter och evenemang. Hon har också upplevt trubbel med färdtjänsten vid flera tillfällen.

Jag hoppas att de som är med och bestämmer verkligen skulle försöka sätta sig in i situationen och vad det innebär att ha en intellektuell funktionsnedsättning och samtidigt försöka ha rätt till ett eget fritt liv

Åsa Krook, anhörig

Det har bland annat hänt att chaufförer varit ovetande om att det varit frågan om färdtjänst när de tagit emot en körning. Det har också förekommit flera tillfällen då inga bilar dykt upp.

Regndroppar som hänger från gren
Bildtext Trots att en bil beställts på förhand var man tvungen att vänta i regnet.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

En gång var man tvungen att helt och hållet inhibera en utflykt och en annan gång var flera medlemmar tvungna att vänta i över två timmar utomhus.

Vid ett tillfälle blev flera personer som är rädda för åskan strandsatta i åskväder ute i skogen trots att taxibilen var förhandsbeställd.

Åsa Krook berättar om ett annat fall där säkerheten kompromissats när kunden kördes till fel plats.

- En person som var på väg till en idrottskarneval lämnades utanför ett boende eftersom chauffören inte kände till var Centrumplan är, berättar Åsa Krook.

Chaufförer har gjort mer än förväntat

Åsa Krook menar också att det tidigare inneburit en trygghet för de anhöriga då de kunnat anlita bekanta chaufförer som känner till de enskilda kunderna och deras utmaningar.

- Chaufförerna har vetat vart de ska vända sig om det blir problem och har sett till att alla kommer tryggt fram och kollat att någon är hemma så att ingen lämnas ensam. De har gjort mer än vad som förväntas av dem, men det är förstås bara positivt.

Benita Öberg säger att det i situationer där inte kunden kan förmedla sina önskemål till chauffören kanske vore på sin plats med en bekant chaufför eller assistent.

Ny konkurrensutsättning

Såväl Åsa Krook som Nanny Sundström och MS-klubbens Siw Ekholm är noggranna med att poängtera att de inte beskyller chaufförerna för problemen. Det är systemet som inte fungerar, menar de.

En möjlig förändring kan ske då det nuvarande kontraktet går ut.

Nästa sommar kommer man nämligen att konkurrensutsätta färdtjänsten igen. Då tillsammans med nio andra kommuner, bland annat Esbo.

- Då måste man också tillgodose de behov som finns på landsbygden och i mindre kommuner där man inte har tillgång till kollektivtrafik, konstaterar Benita Öberg.

Diskussion om artikeln