Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA inför sanktioner mot Kina för att Kina köper ryska jaktflyg och vapen

Från 2018
Uppdaterad 21.09.2018 09:10.
Jaktplan av typen Suchoj SU-35 under en uppvisning utanför Moskva i juli 2017.
Bildtext Jaktplan av typen Suchoj SU-35 under en uppvisning utanför Moskva i juli 2017.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

USA har nu infört sanktioner mot kinesisk militär på grund av kinesiska inköp av ryska vapensystem. Enligt en del experter kommer det här bara att föra Moskva och Peking närmare varandra.

USA:s utrikesministerium införde på torsdagen sanktioner för att Kina köper jaktflyg och luftvärnsrobotsystem från Ryssland, i strid med de sanktioner som USA infört mot Moskva.

De nya sanktionerna mot Kina är relaterade till Kinas inköp av 10 ryska jaktflygplan av typen Suchoj Su-35 i fjol och årets inköp av delar till det ryska luftvärnsrobotsystemet S-400 Triumf.

USA svartlistar den gren av den kinesiska militären som ansvarar för vapen och dess chef Li Shangfu, på grund av "betydande transaktioner" med Rosoboronexport, Rysslands statliga vapenexportör. 33 personer utöver Li läggs också till listan.

Inga amerikaner får göra affärer med de här personerna eller med den här militära enheten.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters och BBC, med hänvisning till USA:s utrikesministerium.

Kommer inte att påverka affärerna

Reuters citerar en anonym källa inom den amerikanska administrationen som säger att de här sanktionerna mot Kina inte egentligen är riktade mot Peking utan mot Moskva. Det trots det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina.

Enligt USA är de alltså bara en följd av de sanktioner som USA infört mot Moskva, på grund av Rysslands agerande i Ukraina, i Syrien och dess inblandning i den amerikanska presidentvalskampanjen 2016.

Reuters har intervjuat både ryska och internationella experter som säger att de amerikanska sanktionerna mot Kina inte kommer att påverka vapenaffärerna ett enda dugg.

Kina behöver vapnen och Ryssland behöver pengarna.

En del analytiker säger att den amerikanska åtgärden bara kommer att föra Moskva och Peking närmare varandra.

Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin skakade hand efter samtal i samband med ett ekonomiskt forum i Vladivostok den 11 september.
Bildtext Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin skakade hand efter samtal i samband med ett ekonomiskt forum i Vladivostok den 11 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln