Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rovdjurskontaktperson: Kan röra sig om fyra vargar i Tölby-Vikby området

Från 2018
Uppdaterad 21.09.2018 13:31.
En varg står på en trästock som ligger på marken.
Bild: Mostphotos

Rovdjurskontaktpersonen i Tölby, Kjell Friberg, tycker att diskussionerna om skolvägarnas trygghet är befogade. Tre dagar i rad har vargar observerats i Tölby-Vikby området den senaste veckan.

Tölby-Vikby skola och Solf skola i Korsholm skickade på torsdagen ut brev till vårdnadshavarna för att inleda en dialog med hemmen om skolvägen på grund av de vargar som setts röra sig i området kring Tölby-Vikby.

Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, tycker att diskussionerna om skolvägen är befogade eftersom observationerna varit så nära.

- Det är väldigt befogat att de tar försiktighetsåtgärder tills vi vet mer om läget.

Fyra observationer i Tölby-Vikby senaste veckan

På söndagsmorgonen sågs en varg vid Rimalvägen av en joggare.

På måndag jagade en varg en älgkalv ner för en gårdsväg på Helsingbysidan, men ganska nära Vikby. En stund efter den observationen sågs en varg jaga ett rådjur över en gård i Vikby, längs med Lappräntvägen.

På tisdagen observerades en varg längs med Rimalvägen. För två veckor sedan hade även en tik och en valp setts i Tölbyområdet.

Friberg säger att det är svårt att veta exakt hur många olika vargar det rör sig om, men han tror det kan vara fyra stycken.

- Honan och valpen tror jag är skilda och av de fyra senaste observationerna är två ganska säkert olika, efter vad de säger om hur vargen såg ut i färgen.

Det går även många rykten om vargar, men Friberg säger att det är viktigt att få dem bekräftade.

- På torsdagen gick det många rykten om varg i Tölby, men dem har jag dementerat, säger Friberg.

Diskussion om artikeln