Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Artisten Jannike Sandström vill lära sig att varva ner

Från 2018
Uppdaterad 22.09.2018 10:38.
Artisten Jannike Sandström (till höger) står bredvid mindfullnessintruktören Kim Wikström.
Bildtext Jannike Sandström (t.h.) och mindfullnessintruktören Kim Wikström.
Bild: Yle/Parad Media

Artisten Jannike Sandström lever ett hektiskt och oregelbundet liv som frilansande musiker. Dessutom är hon ofta på resande fot. Hon vill hitta ett lugn i sin tillvaro och har för förstå gången någonsin gett mindfulness en chans.

– Jag vet inte hur det kommit sig att jag aldrig tidigare har hunnit sätta mig in i det här. Jag har alltid sett mig som en person som skulle trivas med att meditera, säger Jannike.

Nio minuter meditation tre gånger om dagen

För att komma i gång fick Jannike hjälp av mindfulness-instruktören och läraren Kim Wikström. Han lade upp ett personligt träningsprogram för Jannike, ett program som lämpar sig för ett högt livstempo.

– Det viktiga här var att trots ett hektiskt liv lyckas hinna med tillräckligt mycket meditation per dag, säger Kim Wikström. Hon fick i uppgift att meditera tre gånger om dagen i nio minuter.

Lyssna till sig själv

Mindfulness-övningarna var en chans för Jannike att tvingas varva ner och blir lyhörd inför sig själv.

– Det var bra att ta tid på det här sättet, i synnerhet på morgonen, att sitta ner och bara låta kroppen vakna och lyssna till mej själv och kroppens fysiska ljud, berättar hon.

Veckan med mindfulness var ändå inte en helt enkel utmaning för Jannike, som gillar ljud och lätt tar till sig ljud av olika slag. Därför blir hon också också lätt störd av ljud om kring sig när hon sätter sig ner och försöker tömma huvudet på tankar.

Besviken på sig själv i början

– Till en början var jag besviken på mig själv, att jag inte var bättre på det här direkt, säger Jannike.

Men skam den som ger sig. Dag för dag blev hon bättre på att stänga ute övriga ljud omkring sig.

– Höjdpunkten var att jag en dag satt på en balkong i Vasa och hörde alla ljuden från gatan och det gick bra ändå, jag kunde stänga ut ljudet, berättar hon.

Kim Wikström tycker hon ändå klarat av veckan med äran i behåll och påpekar att det inte är lätt.

– Det svåraste är oftast att klara av att stänga av tankeflödet och försöka vara närvarande i stunden, konstaterar Kim Wikström. Att låta tankar komma men sedan lika fort låta dem passera.

Jannike Sandström och Kim Wikström medverkar i Efter Nio radio på lördag 22.9.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Artisten och musikern Jannike Sandström vill lärs sig varva ner trots ett liv med högt tempo

Programmet är inte längre tillgängligt