Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

Uppdaterad 18.08.2023 12:11.
Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk - Spela upp på Arenan

För dig som har tröttnat på plastfolie finns det ett hållbart alternativ som dessutom är lätt och roligt att göra själv nämligen bivaxduken.

Bivax är en intressant råvara i matsammanhang. Många tror att bina hämtar vaxet någonstans i naturen men i själva verket producerar de det själva från vaxkörtlar på magen. Vaxet kommer ut som små vita fjäll som bina bearbetar i munnen för att få det mjukt. Då kommer det i kontakt med pollen som färgar vaxet gult.

Bina använder vaxet till att bygga vaxkakor där de förvarar honung, pollen och alla sina yngel. Vaxet är alltså ursprungligen till för just matförvaring.

Bivax används inom livsmedelsindustrin som konsistensgivare och som ytbehandlingsmedel på frukt och choklad och kallas då E901.

Alexandra de Paoli visar en skiva bivax
Bild: Yle/Esa Saari

Bivaxduken håller maten fräsch

En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt.

Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

Bivax är bakteriedödande och på det viset hjälper duken maten att hålla sig fräsch längre.

Man rengör duken med lite diskmedel och ljummet vatten. Det är viktigt att inte använda för hett vatten för då smälter bivaxet.

Det går inte att köra duken i diskmaskinen.

Den kan användas om och om igen under många år.

Du behöver bivax och bomullstyg:

Ett stycke snyggt bomullstyg. Tyget ska vara tätt vävt men inte för tjockt för då blir duken klumpig att använda, lakansväv eller tunnare är lämpligt.

Tänk på att bomull behandlas med enorma mängder kemikalier i tillverkningsprocessen, så välj ett ekologiskt tyg eller ett gammalt urtvättat tyg.

Bivax som är fritt från bekämpningsmedel och läkemedel, helst ekologiskt. Fråga din lokala biodlare (adresslistor till lokala biodlare finns på internet). Använd inte bivax från hobbyaffären, det har för låg kvalitet.

Så här gör du en bivaxduk:

  1. Lägg ett smörpapper på en värmetålig yta, t.ex. en skärbräda i trä.

  2. Bred ut tyget på smörpappret.

  3. Stryk tyget så att det blir slätt och fint.

  4. Riv bivaxet i små bitar och placera ut det med jämna mellanrum på tyget. Det går åt mindre än man tror.

  5. Täck med ett till smörpapper och stryk försiktigt med ett strykjärn. Vaxet smälter vid 62-65° så det räcker att ha strykjärnet på mellanvarm .När allt vax är smält ser man tydligt ifall det saknas vax på vissa partier.

  6. Lägg på mer vax och stryk igen. Det här momentet kan man få upprepa några gånger tills hela duken är impregnerad med vax.

  7. Blir det för mycket vax så att det undre pappret är alldeles kladdigt kan man täcka duken med en bit hushållspapper och stryka igen, då suger pappret åt sig överskottsvaxet.

  8. När du är klar kan du torka av det varma strykjärnet med en bit hushållspapper. Pappret suger åt sig vax som har hamnat på strykjärnet.

  9. Nu är duken färdig att använda!

Tips!

Sy en liten påse och impregnera den med bivax så har du en säker påse för frukt och annat kladdigt som inte får läcka ut i väskan.

Vik en ask i origami av bivaxduk så får du en fin brödkorg.

Gör flera dukar i olika storlekar och former till skålar, lasagneformar och annat som du ofta täcker med plast.

Testa att impregnera barnens haklappar med bivax eller gör en stor vaxduk och använd som underlägg vid blöjbyte.

När duken börjar bli skrynklig och ful kan den ”återupplivas” genom att man lägger den på ett bakplåtspapper i ugnen på 70° i några minuter. Då smälter bivaxet och duken blir slät och fin igen.

Det går också att tillverka bivaxdukar i ugnen på 100°. Du får lättast bort överblivet vax från plåten genom att torka med hushållspapper medan plåten fortfarande är varm.

Tre färggranna bivaxdukar
Bild: Yle/Esa Saari

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln