Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blivande föräldrar vill besöka BB innan förlossningen – "Det ger en trygghet på ett helt annat sätt än att man bekantar sig hemma"

Från 2018
Uppdaterad 24.09.2018 18:19.
Gravid kvinna står framför Kvinnokliniken i Helsingfors.
Bildtext Stina Heikkilä utanför Kvinnokliniken.
Bild: Yle/Camilla Berghäll

Ännu för drygt tre år sedan fick den som skulle föda i Nyland besöka förlossningsavdelningen innan förlossningen, men numera är det bara Lojo sjukhus som ordnar besök. I stället ska de blivande föräldrarna se på bilder och videor på webben.

Stina Heikkilä som väntar sitt andra barn upplever ändå att det inte går att jämföra ett besök med en video.

– Det är egentligen två olika saker, i princip fungerar det om det är bra gjort. Nu kanske jag inte är riktigt övertygad om att den här videon fungerade så bra för oss, säger Heikkilä.

En introduktionsvideo över Kvinnoklinikens förlossningsavdelning finns här.

– Videon var väldigt kort och snabb och dessutom gick den helt på finska och visade inte hur vi kommer in och vad som sedan händer, säger Heikkilä.

Mammorna vill ha BB-besöken tillbaka

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är det numera bara Lojo sjukhus som ordnar introduktionsbesök till förlossningsavdelningen för förstföderskor.

Svenska Yles granskning visar ändå att många upplever att besöket är viktigt för föräldrarna, och många vill ha det tillbaka.

Heikkilä fick också besöka Barnmorskeinstitutet då hon väntade sitt första barn. Hon upplevde också då att det kändes bra att få se förlossningssalen innan förlossningen.

– För oss var det jätteviktigt för att förstå hur det fungerar, var man kommer in och vart man ska gå när man anmäler sig, och för att få träffa en person som man kan ställa frågor till, säger Heikkilä.

Inte aktuellt att återinföra besöken

Vid Kvinnokliniken lades besöken ner under tiden då förlossningsavdelningen renoverades.

– De tillfälliga utrymmena var jättesmå, och vi hade bara i få fall möjlighet att gå in i förlossningssalar, så vi var i ett auditorium där vi berättade om förlossningen, säger barnmorskan Jaana Runnakko-Koponen.

Enligt Runnakko-Koponen var inte efterfrågan heller så stor längre då besökarna visste att de inte fick se förlossningssalen under besöket.

– Innan renoveringen var däremot efterfrågan så stor att alla inte rymdes med, så vi hade begränsat det till förstföderskor, säger Runnakko-Koponen.

En kvinna står framför en dörr där det står siffran 11.
Bild: Yle/Camilla Berghäll

Det finns andra sjukhus i landet som har återinfört besöken på förlossningsavdelningen på grund av att det har funnits efterfrågan på besöken.

Enligt Runnakko-Koponen finns det inte just nu planer att återinföra dem vid Kvinnokliniken.

– Barnmorskorna skulle säkert vara med på det, men vi är ju inte de enda här utan det är en större grej. Men jag vet att det finns planer på att ordna besök för dem som lider av förlossningsrädsla, det är ännu under arbete, säger Runnakko-Koponen.

Så granskade vi mödravården

Enklare att få ställa frågor till en person

Det finns flera videor och bilder på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts webbplats, där man får bekanta sig med förlossningssjukhuset.

– Alla kan gå och titta när som helst och var som helst och i egen takt, säger Runnakko Koponen.

En kvinna står framför en glasdörr.
Bild: Yle/Camilla Berghäll

Stina Heikkilä anser ändå att det kräver mer egen aktivitet att kolla på videon på webben.

– Även om den inte är särskilt lång så är det faktiskt en lite högre tröskel att göra jämfört med att du frågar på rådgivningen eller träffar en person som du kan ställa frågor till, säger Heikkilä.

Heikkilä upplever också att det känns tryggare att få se salen på förhand.

– Det ger en trygghet på ett helt annat sätt än att man bekantar sig hemma eller pratar med bekanta om hur det är, säger Heikkilä.

Mödravården - så funkar det

Vi granskar mödravården

Diskussion om artikeln