Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Källor till BBC och WP: USA:s biträdande justitieministers förslag att avlyssna Trump var sarkasm

Från 2018
Rod Rosenstein, biträdande justitieminister
Bildtext Rod Rosenstein.
Bild: EPA/ JIM LO SCALZO

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein förnekar att han ifjol skulle ha försökt få president Donald Trump avsatt i enlighet med konstitutionens 25:e tillägg.

Det var tidningen New York Times som rapporterade att Rosenstein skulle ha föreslagit att i smyg banda Donald Trump för att avslöja kaoset som råder i Vita huset.

Enligt det 25:e tillägget kan vicepresidenten och en majoritet av kabinettet gemensamt besluta att presidenten är oförmögen att utöva sitt ämbete. I ett sådant läge blir vicepresidenten tillförordnad president.

Enligt tidningens anonyma källor ska detta ha utspelat sig under våren 2017, i samband med att Trump avsatte den dåvarande chefen för FBI, James Comey.

Rosenstein förnekar

Biträdande justitieminister Rod Rosenstein avfärdar NYT:s uppgifter som otydliga, partiska och osanna.

- Jag vill göra en sak tydlig: på basis av personlig erfarenhet av presidenten finns det inga fog för att använda det 25:e tillägget, konstaterade Rosenstein.

En tjänsteman inom justitieministeriet säger till BBC att kommentaren om att spela in Trump var sarkasm.

Också tidningen The Washington Post har uppgifter som pekar på att Rosensteins kommentar om inspelning skulle ha varit sarkasm.

Enligt tidningen hade FBI:s tidigare vicedirektör Andrew McCabe föreslagit åt Rosenstein att justitieministeriet undersöker presidentens handlingar, varpå Rosenstein sarkastiskt hade svarat:

- Vad vill du att jag gör, Andy, avlyssnar presidenten?

Också en tredje person som var närvarande ska enligt Washington Post ha förnekat att samtalet skulle ha handlat om att avsätta Trump med hjälp av det 25:e tillägget.

Diskussion om artikeln