Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

The Guardian: Ryska diplomater planerade att hjälpa Assange att fly från London

Från 2018
Julian Assange talade med reportrar från balkongen i Ecuadors ambassad i London den 19 maj 2017.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ryska diplomater förde hemliga dialoger med Wikileaks-grundare Julian Assanges närmaste krets i fjol. I diskussionerna funderade man på hur Assange kunde få hjälp att fly från London, skriver tidningen The Guardian.

Enligt en preliminär plan skulle Assange smugglas ut från Ecuadors ambassad i London med en diplomatbil, för att sedan hjälpas ut ur landet.

Enligt tidningens källor skulle Assange föras till Ryssland där han inte hotas av utvisning till USA. Fyra av varandra oberoende källor berättar att Ryssland var villigt att stödja planen. Enligt samma källor var planen att Assange flyttar till Ryssland permanent.

Datumet för flykten var satt till juldagen 2017. Assange skulle få diplomatiska dokument med vilka Ecuador kunde hävda att han åtnjuter diplomatiskt skydd.

En alternativ plan hade varit att föra honom till Ecuador. Planen övergavs då den ansågs vara för farlig.

Assange befinner sig på Ecuadors ambassad i London sedan år 2012.

Assange central i Muellers Rysslandsutredning

Rysslands inblandning i planen väcker frågor kring Assanges kopplingar till Ryssland. Assange är en nyckelperson i den utredning kring Rysslands inblandning i det amerikanska valet, som leds av Robert Mueller.

Enligt det åtal som Mueller väckt har ryska underrättelseagenter hackat demokraternas servrar under valkampanjen och läckt information om Hillary Clinton till Wikileaks.

Assange har förnekat att han skulle ha tagit emot stulna e-postmeddelanden av Ryssland.

Källa: STT

Diskussion om artikeln