Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Ingen skillnad om det handlar om företag med tjugo, fem eller tre anställda" - servicefackets Selin vägrar acceptera uppluckrat anställningsskydd

Från 2018
Uppdaterad 22.09.2018 14:28.
Ann Selin
Bildtext PAM:s ordförande Ann Selin.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Ingen kompromiss duger. Regeringen måste helt enkelt backa från planerna på att göra det lättare att säga upp anställda i små företag. Det säger servicefacket PAM:s ordförande Ann Selin.

Selin var gäst i Yles Morgonettan på lördagsförmiddagen.

Hon konstaterade att folk helt enkelt har fått nog av den arbetsmarknadspolitik som den sittande regeringen har fört.

Enligt Selin är planerna på att göra det lättare att säga upp anställda i små företag bara droppen som nu fått bägaren att rinna över.

- Regeringen har i tre och ett halvt års tid gått åt arbetstagarna. Folk är rasande nu och undrar om inget räcker när det handlar om att pressa löntagarna, sade Selin.

Med det hänvisade hon bland annat till konkurrenskraftsavtalet från 2016 som bland annat innebar förlängd arbetstid och nedskärningar i semesterersättningarna för många.

Strejkhotet kvarstår

Servicefacket har meddelat att det är redo att delta i de aktioner mot regeringens planer som flera fackförbund har utlyst.

Selin avslöjar ännu inte exakt vad PAM tänker göra och när, men klart är i alla fall att man inte tänker backa. På frågan om man är redo att gå i strejk svarar hon så här:

- Allt beror på hur situationen utvecklas. Om regeringen vill slippa störningar på arbetsmarknaden, bör den helt enkelt dra tillbaka sitt förslag.

Vägrar acceptera kompromiss

Tidigare i veckan lyfte den centerpartistiska näringsministern Mika Lintilä fram en möjlig kompromiss i frågan.

Enligt honom kunde man eventuellt tänka sig att bara riktigt små företag skulle få rätt att säga upp anställda på lättare grunder än nu.

Hittills har regeringen talat om att reformen skulle gälla företag med färre än tjugo anställda.

En justering på just den här punkten påverkar ändå inte Selins syn på förslaget.

- Det spelar ingen roll om det här skulle komma att gälla företag med tjugo, fem eller tre anställda. Poängen är att förslaget skulle försätta arbetstagare i olika företag i en ojämlik position, sade Selin.

"Inte pinsamt att backa"

Ann Selin vidhåller att det inte finns några som helst sakliga grunder att luckra upp anställningsskyddet. Enligt henne tyder ingen forskning på att en reform av det här slaget skulle leda till att fler fick jobb.

Hon undrar också om ens företagarna själva vill ha reformen. Många företag kämpar just nu med brist på kunnig arbetskraft, något som knappast lättar ifall förslaget går igenom.

- Vem vill söka sig till en arbetsplats där man vet att man kan få foten på så här lätta grunder, undrade Selin i Morgonettan.

Hon tycker att regeringen helt enkelt borde dra tillbaka sitt förslag.

Enligt Selin borde regeringen i stället sätta sig ner vid förhandlingsbordet tillsammans med representanter för arbetsgivarna och -tagarna.

- Det är inget pinsamt i att backa, tvärtom är det bara ett tecken på att man är klok.

När man fått fakta som tyder på att en idé inte är så bra, är det enbart vettigt att dra tillbaka det hela, tycker Selin.

Diskussion om artikeln