Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SD ger sitt stöd åt Alliansens talmanskandidat

Från 2018
Jimmie Åkesson håller tal.
Bildtext Jimmie Åkesson
Bild: EPA

Sverigedemokraterna meddelar att partiet kommer att rösta på Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) i talmansvalet på måndag.

Det rödgröna blockets kandidat är socialdemokraten Åsa Lindestam.

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, säger partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

SD har nominerat sin Björn Söder för omval som andre vice talman.

Invit till vänskap?

SVT:s politiska reporter Pontus Mattsson anser att SD:s val är en aning överraskande.

- SD lyfter fram att det är Moderaternas kandidat, det är ytterligare en invit som visar att vi står upp bakom er, vi vill vara era kompisar, analyserar han för SVT.

Han tolkar det som en signal om att SD är redo att på ett eller annat sätt stödja moderaten Ulf Kristersson i kampen om statsministerposten.

S ville satsa på gemensam kandidat - men fick nobben

Vanligtvis brukar det största partiet i det största blocket utse talman men på fredagen meddelade Alliansen att de nominerar en egen kandidat.

I och med det stack de håll på Socialdemokraternas och Miljöpartiets önskan om komma överens om en gemensam talmanskandidat för att undvika att bli beroende av Sverigedemokraterna.

Nu blir det istället en omröstning där SD har vågmästarroll.

Det rödgröna blocket fick 144 mandat i det svenska riksdagsvalet som hölls för två veckor sedan medan borgerliga Alliansen fick 143 mandat. Sverigedemokraterna fick 62 mandat.

Diskussion om artikeln