Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

På tv idag: Utmattade Cocks får besök av fräscht Dicken

Från 2018
Uppdaterad 23.09.2018 14:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM-ligan i handboll: Cocks - Dicken (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förra säsongen skrällde Dicken och besegrade Cocks i den första finalen. Med tanke på Riihimäkilagets tuffa spelprogram ökar Dickens chanser att upprepa bedriften i lagets första inbördesmöte säsongen 2018–2019.

Vad?

Den andra ligaomgångens höjdpunkt där förra säsongens finalister Cocks och Dicken drabbar samman i Riihimäki.

Båda lagen tog var sin seger då FM-ligan startade för två veckor sedan. Cocks hade överraskande stora problem borta mot Sjundeå men lyckades ta full poängpott med siffrorna 26–23.

Dicken körde däremot över Atlas på hemmaplan. Helsingforslaget ledde redan med 18–3 i paus men slog av på takten och inledde handbollshösten med en 27–16-seger.

Vem?

Cocks är Finlands överlägset bästa handbollslag och jagar sitt sjunde mästerskap i följd. De två senaste åren har ändå BK-46 (2017) och Dicken (2018) gjort tappra försök att utmana Riihimäkis handbollsstolthet i finalerna.

I maj var Dicken nära att stå för alla tiders finländska handbollsskräll men till slut var Cocks starkare med 3–1 i matcher. Cocks vann den andra finalen med fyra måls marginal men de två sista med uddamålet.

Cocks är inne i oerhört tuff period och dagens match blir lagets tredje inom loppet av åtta dagar. Förra söndagen spelade laget borta mot estniska Kehra i den Baltiska ligan och på torsdagen mötte Cocks Wacker Thun i Champions League – även den matchen spelade Riihimäkilaget på bortaplan.

Med detta spelschema plus att Cocks spelar nästa CL-match på onsdag i Polen borde Dicken ha en god chans att rubba förhandsfavoriten i årets första möte mellan fjolårsfinalisterna.

På våren fick Dicken klara sig utan sin skadade storskytt Max Granlund men nu är den 201-långa niometersspelaren tillbaka i leden.

Även hans sex centimeter längre lillebror Robin är med och blir intressant att se hur han har utvecklats sedan förra säsongen. Dicken har så gott som samma lag som i våras förutom att esten Valdar Noodla har bytt spelarrollen till att vara Björn Monnbergs assisterande tränare.

Cocks är givetvis favorit till att vinna matchen men Dicken får ett ypperligt läge att överraska då Riihimäkilagets tankar säkert finns i de mer prestigefyllda kamperna i Champions League. Hur Cockstränaren Gintaras Savukynas väljer att matcha laget kommer att bli dagens intressantaste fråga.

När?

Matchen börjar klockan 15 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan kvart före.

På svenska refereras matchen av Kristian Karlsson och Ken Sirenius. På finska sköter Tomi Salminen om samma arbetsuppgift.

I studion håller Jaakko Parkkinen i trådarna och får sällskap av tidigare landslagsspelaren och klubblagstränaren Mikko Koskue.

Programmet är inte längre tillgängligt
FM-ligan i handboll: Cocks - Dicken (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln