Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnan som anklagar Kavanaugh för sexuella trakasserier vittnar inför senaten

Från 2018
Brett Kavanaugh
Bild: EPA-EFE/Tasos Katopodis

Den kvinna som anklagar juristen Brett Kavanaugh för sexuella trakasserier har gått med på att vittna inför senatens justitieutskott inkommande torsdag. Kavanaugh är president Donald Trumps kandidat till posten som domare i Högsta domstolen.

Professor Christine Blasey Ford vid universitetet i Palo Alto i Kalifornien trädde fram i The Washington Post tidigare i veckan. Hon anklagar Kavanaugh för att ha angripit henne sexuellt på en fest för 36 år sedan.

Fords advokater meddelade på lördagen lokal tid att hon går med på att vittna om händelserna. Senaten har skjutit fram omröstningen om utnämnandet av Kavanaugh med anledning av anklagelserna.

Ford kommer att vittna inför senaten på torsdag.

Ordförande för senatens justitieutskott, Charles Grassley hade tidigare meddelat att omröstningen om Kavanaugh äger rum på måndag om en överenskommelse om vittnesmålet inte nås innan fredag kväll.

Fords advokater ansåg deadlinen vara aggressiv och artificiell, och ”ett oacceptabelt bemötande av ett offer för sexuella trakasserier som gör sitt bästa för att samarbeta.”

Deadlinen flyttades till lördag eftermiddag.

Trump: Kavanaugh är en bra man under attack

President Donald Trump meddelade tidigare i veckan att han godkänner förseningen i omröstningen för att reda ut anklagelserna. På fredagen lät Trump ändå genom Twitter förstå att Fords anklagelser är grundlösa.

”Om attacken mot Ford var så illa som hon säger är jag säker på att en anmälan omedelbart upprättades av Ford själv eller hennes kärleksfulla föräldrar. Jag ber att hon tar fram denna anmälan så att vi får veta exakt datum, tid och plats!”

Vidare skrev Trump att Kavanaugh är en ”bra man med ett oklanderligt rykte som attackeras av radikala vänsterpolitiker som inte vill ha svar, utan bara förstöra och försena”.

Såväl Ford som Kavanaugh och hans fru har fått mottaga hot, däribland dödshot.

Republikanerna har bråttom - utnämning måste igenom innan mellanårsvalet

Valet av Brett Kavanaugh till Högsta domstolen skulle vara en politisk seger för Trump och republikanerna. Med hans utnämnande skulle domstolen få en högertyngd. Utnämningen är på livstid.

Högsta domstolen har makten över tolkningen av USA:s lagar.

Republikanerna vill ha igenom utnämningen snabbt. Mellanårsvalet den 6 november kan ändra styrkeförhållandena i kongressen till demokraternas favör.

Om Kavanaugh inte utses till domare före det kan demokraterna fördröja utnämningen tills nästa presidentval.

Källor: Reuters, Yle