Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Jorma Ollilas aggressiva ledarstil bidrog till att sänka Nokia, hävdar nuvarande styrelseordföranden Risto Siilasmaa

Från 2018
Risto Siilasmaa och Jorma Ollila år 2009.
Bildtext Risto Siilasmaa (t.v.) och Jorma Ollila år 2009.
Bild: Lehtikuva

Lynnighet, en ledarstil som skapade skräck hos medarbetarna och ett alltför personligt förhållande till bolaget. Bland annat de egenskaperna hos Nokias före detta styrelseordförande Jorma Ollila bidrog till Nokias fall hävdar bolagets nuvarande styrelseordförande Risto Siilasmaa i sin kommande bok och i en stort uppslagen artikel i dagens Helsingin Sanomat.

Siilasmaa blev invald i telekombolagets styrelse 2008 när allt såg ljust ut för Nokia.

Bolaget gjorde en rekordvinst på två miljarder euro under årets andra kvartal och hade en global marknadsandel på över 50 procent när det gällde smarttelefoner.

Styrelsemedlemmar flögs med privatplan till möten i Peking där de och deras partners bodde på lyxhotell och transporterades på stan i poliskortege. Utsikterna var strålande.

Men under ytan bubblade det.

Rädsla för att rapportera om problem

I Helsingin Sanomats intervju beskriver Siilasmaa, som själv hade byggt upp sin karriär inom IT-säkerhetssektorn, hur drömpositionen som styrelsemedlem i Nokia förvandlades till något helt annat.

Siilasmaa berättar att styrelseordföranden Jorma Ollila ledde verksamheten på ett stelt, ytterst formellt och icke-kommunikativt sätt. Hans ledarstil innebar att många inom bolaget var rädda, säger Siilasmaa.

Den här slutsatsen är han inte ensam om att dra. Även en utredning vid Aaltouniversitetet kom i våras fram till samma resultat.

Enligt Risto Siilasmaa ledde det här till att ingen vågade rapportera om eventuella problem. Åtminstone inte i tid.

Enorma felsteg och misstag kom till styrelsens kännedom på tok för sent, hävdar Siilasmaa.

Raseriutbrott och alltför personligt engagemang

Den nuvarande styrelseordföranden berättar också om hur Jorma Ollila brukade få raseriutbrott. Bland annat beskriver Siilasmaa hur ett av Ollilas utbrott fick vd Stephen Elop att brista i gråt.

Enligt Siilasmaa bidrog Ollilas regelbundna anfall av ilska till den rädslans kultur som rådde i Nokia. Och även Siilasmaa anser alltså att just den här kulturen ledde till att Nokia rasade.

Risto Siilasmaa anser också att Ollila hade ett alltför personligt förhållande till bolaget.

I och med att han i tiderna räddat Nokia, upplevde styrelseordföranden att all kritik och allt ifrågasättande var riktat mot honom själv som person. Så tolkar alltså Siilasmaa Jorma Ollilas agerande.

Jorma Ollila bestrider Siilasmaas beskyllningar i Helsingin Sanomat. Enligt Ollila handlar det om tillspetsade eller helt felaktiga påståenden.

Diskussion om artikeln