Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emil Lindholm femma i italienska mästerskapsrallyt – vurpa i slutet försämrade Ingåbons slutplacering

Från 2018
En rallybil kommer i full fart på en grusväg.
Bildtext Emil Lindholm - Mikael Korhonen gjorde ett bra rally i Italien.
Bild: Massimo Bettiol

Ingåbon Emil Lindholm var snabbast på fyra specialsträckor i italienska mästerskapsrallyt under veckoslutet. En vurpa på den tredje sista etappen fällde Lindholm till femte plats.

Segern gick för sjätte gången på raken i Rally Adriatico till italienaren Umberto Scandola. Emil Lindholm tillsammans med kartläsaren Mikael Korhonen förlorade 1.29,5 minuter till segrarekipaget.

Lindholm körde fördomsfritt och var snabbast efter fyra specialsträckor. Problem med överhettade bromsar, en avbruten drivaxel och vurpa i rallyts tredje sista etappen fällde Ingåbon nedåt i slutresultaten.

Han körde nu sitt första grusrally med Hyundai. Lindholm säger att han inte hade tålamod att bekanta sig med de nya förhållandena tillräckligt mycket.

- Jag ville köra för fullt ända från start. Femte placeringen är ändå bra med tanke på allt som hände i rallyt för oss.

Drivaxel brast, bromsarna överhettades

Under rallyts första dag körde han in i en chikan och bilens drivaxel brast.

- Vi lyckades ändå ta oss i mål, tack vare bakhjulsdriften.

På lördagen försvann bromsarna delvis eftersom däcken fäste så bra i vägytan.

- Jag försökte använda bromsarna sparsamt, men det hjälpte inte.

Före de tre sista specialsträckorna låg det finska ekipaget på tredje plats, 28 sekunder efter ettan. En vurpa strax efter servicepunkten fällde Lindholm – Korhonen till åttonde plats.

- Det var mitt fel. Jag svängde för tajt in i en kurva och vi tappade fästet på bakhjulen och rullade två volter nedför en brant.

- Bilen stannade på hjulen och jag startade motorn igen och vi kunde fortsätta.

Flera erfarenheter rikare

Under de två sista etapperna steg Lindholm ändå till femte plats.

- Huvudsaken är att vi kom i mål, flera erfarenheter rikare. Rallyt var bra övning inför sista FM-deltävlingen kommande veckoslut.

Rallyns FM-serie avslutas under veckoslutet med en deltävling som körs i Åbo- och Salo-trakten. På fredag körs tre etapper, på lördag avgörs rallyt då fem etapper står på programmet.

Inför sista deltävlingen toppar Eerik Pietarinen – Juhana Raitanen FM-serien med 127 poäng. Ekipaget Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki är tvåa med 83 poäng och Lindholm – Korhonen trea med 77 poäng.

Diskussion om artikeln